23948sdkhjf

Navet inom svenskt herrmode

Han har blåst liv i två hundraåringar och fått dem att blomstra.

Grattis, du är Habit Hederspristagare, hur känns det?
– Jag är stolt och lycklig. Stolt över alla som har varit med och jobbat på resorna med Tiger of Sweden och Oscar Jacobson. Det är också kul att konfektion uppmärksammas. Att det får handla om kvalitet, passform och produkt, snarare än om hett mode, säger Roger Tjernberg, styrelseledamot i Oscar Jacobson.

Hur kommer det sig att du blivit ett nav inom svenskt herrmode?
– Jag har fått möjligheten att jobba med två fina företag som har varit en central del av svenskt herrmode. Jag har varit med och drivit förändringar i bolagen som gett förändringar av svenskt herrmode. Från att ha varit tråkigt till något som är ganska spännande och roligt.

Främsta lärdom genom åren?
– Tro på kvalitet. Våga vara hyggligt fokuserad. Man ska akta sig för att splittra resurserna. Stå för det du gör och gör det fullt ut.

Vad är du mest stolt över?
– Att ha fått de här två varumärkena att fortsätta leva över hundra år. Utan de förändringar vi gjort hade nog varken Tiger eller Jacobson funnits kvar i dag.

Vad har varit svårast i förändringsarbetet?
– Det var nog tuffast med Oscar Jacobson eftersom att de hade en ganska etablerad position som vi var tvungna att förändra. På Tiger var det enklare för varumärkets position var så fruktansvärt svag. Nästan ingen visste vad Tiger var 1993/94. Omsättningen låg på 15 miljoner kronor.

Finns det ett Tjernberg-arv som du önskar förs vidare?
– Jag tror på att man måste respektera kunden och de produkter man gör. Det går inte att fuska. Du måste ned på detaljnivå och göra det så bra det bara går.

Juryns motivering

Under nära två decennier har han varit navet för utvecklingen av svenskt herrmode. Tack vare modiga förändringsarbeten har han blåst liv i två hundraåringar och fått dem att blomstra. Det är en kulturgärning som bekommer, långt utanför modebranschens gränser. Med en fingertoppskänsla för kvalitet och en förmåga att skapa kreativa team har han oförtrutet lett herrkonfektionen framåt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078