23948sdkhjf

Ingångslönerna splittrar parterna

Facket kräver en höjning av ingångslönerna med 750 kronor medan arbetsgivarsidan vill frysa dem.

Tommy Tillgren, 1:a vice ordförande Handels, och Susanna Gideonsson, ordförande Handels.

I går växlade Handelsanställdas förbund och Svensk Handel avtalskrav för detaljhandelsavtalet och partihandelsavtalet. Och parterna står långt ifrån varandra. En het potatis är ingångslönerna – en fråga som har stötts och blötts i tidigare avtalsrörelser. Facket vill se en höjning med 750 kronor. För en 18-åring vars ingångslön i dag ligger på 19 244 kronor, skulle det innebära ett lyft på 3,9 procent. Svensk Handel å sin sida vill i stället frysa dem för att skapa fler arbeten för dem som står utanför arbetsmarknaden; ungdomar och nyanlända. Något Handels ger kalla handen.

– Det är inget som vi kommer att ställa upp på. Det skulle drabba våra medlemmar oerhört hårt. År två och tre skulle vi se större klyftor mellan kvinnor och män och olika grupper på svensk arbetsmarknad, sade Susanna Gideonsson , ordförande för Handels, vid gårdagens pressträff.

Facket vill även höja lönerna med 750 kronor i månaden för heltidsanställda, vilket motsvarar en ökning på i snitt 3,1 procent.

– Handeln i Sverige mår mycket, mycket bra. Vi har en produktivitetstillväxt som vida överstiger industrin och vi vet att de kommer att kunna bära de krav som vi nu lägger fram, sade Susanna Gideonsson.

Svensk Handel kommunicerar inte på vilken nivå avtalen ska ligga, utan inväntar industrins märke. Karin Johansson , vd på Svensk Handel, anser att nuvarande avtal som har löpt på tre år, blev alldeles för dyrt för handeln. Med en utebliven inflation kan även årets avtalsrörelse komma att handla om reallöneökningar, sade hon.

– Mycket tyder på att så blir fallet den här gången också. Vi har helt exceptionellt läge med en inflation som har svårt att få fäste.

Därför vill Svensk Handel se en löneökningstakt som ”klarar av att bibehålla en konkurrenskraftig handel”.

Fackets syn på en framtida stabil och positiv konjunktur samt en stark handel, delar inte Svensk Handel. Karin Johansson pekade bland annat på pressade marginaler, en ogynnsam lönsamhetsutveckling och konkurser i handeln.

– I dag går tre handelsföretag om dagen i konkurs. Det är tufft för företagen.

Handels vill se ett ettårigt avtal. Svensk Handel föredrar ett treårigt avtal, men hänvisar till industrins märke och avtalslängd.

– Det är bättre för arbetsmarknaden med långa avtal för att det ger stabilitet. Men allt är en fråga om vilka nivåer vi kan komma fram till, sade Karin Johansson.

Det nuvarande avtalet löper ut 31 mars.

Karin Johansson, vd Svensk Handel, och Mattias Dahl, förhandlingschef Svensk Handel.

Foto: Kajsa Åström
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062