23948sdkhjf

Korsettkriget kommer till Borås

Korsetten, om hur ett litet klädesplagg blir het politisk fråga. Det kretsar utställningen med det passande namnet Korsettkriget kring.

Få saker har väl fått symbolisera kvinnligt förtryck eller frigörelse så som korsetten.

I höst visas utställningen Korsettkriget på Textilmuseet i Borås. Här vänds alla aspekter av detta klädesplagg ut och in med avstamp i slutet av 1800-talet. Då gick korsetten från att vara ett självklart attribut för dåtidens kvinnor till en het politisk fråga med hetsiga debatter som följd. Den blev en symbol för makt, kön, identitet och klass. Om kvinnlighetens former och gränser. Om dåtiden, nutiden och framtiden.

– Kvinnors relation till korsetten var komplex och motstridiga tolkningar av korsetten existerade samtidigt. Till exempel var det flera ledande personer i kampen för kvinnlig rösträtt som försvarade korsetten, och även de som var kritiska kunde ha svårt att själva lägga bort sin korsett, säger Henric Bagerius, historiker vid Örebro universitet, vars forskning ligger till grund för utställningen.

Korsettkriget har producerats av Kvinnohistoriskt museum i nära samarbete med historiken Henric Bagerius.

Utställningen på Textilmuseet berättar även om Borås koppling till korsetter. Staden, som under 1900-talet blev ett centrum för svensk sömnadsindustri, inklusive damunderkläder och korsetter. 

– Detta finns dokumenterat i våra samlingar och utställningen adderas därför med vår stads historiska koppling till temat. Vi berättar också om korsetten i en nutida kontext och hur den används idag, exempelvis bland flera artister och offentliga personer, säger Ulrika Kullenberg, Textilmuseets museichef.

Korsettkriget visas mellan den 14 september 2024 till 26 januari 2025 på Textilmuseet i Borås. Den har tidigare visats på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078