23948sdkhjf

Fristads lanserar sin första cirkulära produkt

Arbetsklädestillverkaren Fristads har tagit fram en sweatshirt som är delvis tillverkad av uttjänta arbetskläder. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi har arbetat med att minska vårt avtryck på klimatet under många år, men vi ser även ett behov av innovativa cirkulära lösningar för uttjänta plagg. Att kunna erbjuda cirkulära produkter i vårt sortiment är en viktig milstolpe i vårt hållbarhetsarbete och säkerställer att vi ligger i framkant i vår bransch när det gäller hållbarhet, säger Anne Nilsson, marknads- och hållbarhetschef på Fristads, i en kommentar.

Det är Fristads första cirkulära produkt och kommer att få en miljövarudeklaration, en så kallad EPD, eftersom tröjan består av 15 procent cirkulära fibrer.

– Andelen cirkulära fibrer i slutprodukten är noga genomtänkt för att säkerställa våra höga kvalitetskrav. Målet är att öka andelen cirkulära fibrer i framtiden, allt eftersom vi fortsätter att utveckla vår cirkulära lösning, säger Lisa Rosengren, råmaterialchef på Fristad.

Under våren 2024 kommer de första cirkulära produkterna att kunna beställas från Fristads hemsida.

Så här går det till

Steg 1: Uttjänta Fristads-plagg samlas in från kunden och sorteras på en återvinningscentral.

Steg 2: Materialet bearbetas genom att strimlas till mindre bitar och omvandlas till fibrer.

Steg 3: Tillverkning av garn. Fibrerna blandas med andra textilfibrer och görs till ett garn som har 15 procent cirkulärt innehåll.

Steg 4: Garnet används för att ta fram ett nytt material.

Steg 5: Slutprodukten tas fram. Av materialet tillverkas nya produkter, delvis tillverkade av använda arbetskläder.

Källa: Fristads

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125