23948sdkhjf

Så gick försäljningen i januari

STILINDEX. I dag släppte Svensk Handel facit för kläd- och skohandelns försäljning. Men frågan är hur indexet ska tolkas när jämförelsesiffror för januari 2023 fortfarande inte har publicerats. 

Klädhandeln mötte en tuff start på det nya året. Det skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande i samband med att Stilindex släpps för januari 2024. Klädförsäljningen ökade med 0,7 procent medan skoförsäljningen ökade med hela 12,3 procent i löpande priser jämfört med januari i fjol. 

– Skohandeln har verkligen ett positivt momentum just nu. För fjärde månaden i rad uppvisar delbranschen positiva siffror. Särskilt imponerande blir det givet konsumenternas urholkade köpkraft. Men vi ser samtidigt hur rea-perioderna förlängs in i januari, vilket kan innebära ett uppsving i försäljning, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Några jämförelsesiffror för januari 2023 har Svensk Handel aldrig kommunicerat. När Stilindex skulle släppas för ett år sedan valde organisationen att stoppa Stilindex. Anledningen var ”ett antal olyckligt sammanfallande faktorer”. 

Så svarade Svensk Handels chefsekonom, Maria Mikkonen, när Habits ställde frågan. Maria Mikkonen sade också att om Stilindex hade publicerats skulle det ”riskerat att ge en kraftigt vilseledande bild. Detta då andra datakällor, exempelvis statistik över korttransaktionerna, indikerar helt andra resultat för kläd- och skobranschen.”

Enligt uppgifter till Habit hade modehandeln en stark försäljning i januari i fjol, uppåt 20 procent. Svensk Handel förnekade att indragningen av publiceringen skulle handla om att det pågick en avtalsrörelse. 
– Nej. Beslutet att inte publicera Stilindex för januari har ingen koppling till avtalsrörelsen överhuvudtaget, svarade Maria Mikkonen. 

Habit har sökt Svensk Handel om jämförelsetalen för januari 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062