23948sdkhjf

Trots förlust på 50 miljoner – ”Tillräcklig produktionskapacitet för break even-nivåer”

Textilåtervinningsbolaget redovisar en rörelseförlust på 50,5 miljoner kronor, vilket är bättre än den preliminära prognosen på minus 60 miljoner.

Renewcell, som producerar circulose, redovisar ett EBITDA-resultat på -51 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2023, jämfört med -59 miljoner kronor i fjol. Nettoomsättningen uppgick till 84 miljoner kronor, vilket är i nivå med jämförbart kvartal förra året. Kassaflödet från den löpande verksamheten var -83,5 miljoner kronor.

"Vi fortsätter hålla noga kontroll över kassaflödet under upprampningen. Vårt svagare operativa kassaflöde under kvartalet var ett resultat av lägre försäljning till fiberproducenterna än förväntat, liksom sämre utveckling av rörelsekapitalet. Framåt är en upptrappning av försäljningen vår högsta prioritet samtidigt som vi bevakar kassaflödet noga, och då i synnerhet rörelsekapitalet, och våra kostnader under den här fasen", skriver Renewcells tillförordnade vd Magnus Håkansson i delårsrapporten.

"Sammanfattningsvis kan jag konstatera att vi har en tillräcklig produktionskapacitet för break-even-nivåer, och vi ökar kapaciteten stadigt varje månad. Fokus nu är främst att säkra efterfrågan från både konsumentvarumärken och fiberproducenter samt att göra produkten tillgänglig för att säkerställa volymer av Circulose, och produkter tillverkade av det, när som helst och i tillräckliga mängder i alla delar av värdekedjan. Steg för steg", är budskapet från Renewcell-chefen i ett stycke med rubriken Finansiell stabilitet.

Som Renewcell kommunicerade i oktober tar försäljningsuppbyggnaden av Circulose genom textilvärdekedjan längre tid än vad bolaget har förväntat sig.

"Vi arbetar hårt för att få hjulen att snurra snabbare, men har underskattat den komplexitet och tid det innebär att gå från efterfrågan – hos konsumenter eller varumärken – till faktisk order från fiberproducenterna, som är i början av textilvärdekedjan", skriver Magnus Håkansson.

Bolaget uppger sig samtidigt gradvis vara på väg mot en produktionskapacitet på 60 000 ton per år.

"De kommunicerade produktionsvolymerna för oktober visar att produktionsnivåerna är lägre än kapaciteten för att balansera de lägre försäljningsvolymerna liksom kassaflödet och lagernivåerna. Det här kommer fortsätta in i fjärde kvartalet. Samtidigt arbetar vi med att säkerställa ett stabilt inflöde av rätt materialmix för att möta efterfrågan", uppger tillförordnade vd:n.

I början av november kommunicerade bolaget att produktionsvolymen under november väntas ligga under produktionskapaciteten på grund av lägre försäljningsvolymer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125