23948sdkhjf

E-handeln ökade kraftig men framtidstron är pessimistisk

Butikshandeln tappar i augusti efter sommarens uppgång.

Det var optimistiska tongångar inför sommaren, vilket också besvarades. Augusti däremot la sordin på glädjen, när butikshandeln tappar. Desto positivare var det för e-handeln som gör ett kraftig lyft. Det visar Svensk Handels Handelsbarometer för augusti.

De mörka molnen visar ingen tendens på att skingrat sig. Hög inflation, höga inköpskostnader samt en rekordsvag valuta leder till att framtidsförväntningarna minskar, menar Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

– Det råder inga tvivel om att hösten kommer att bli tuff för många handlare. Samtidigt som konsumtionen minskar tvingas man handskas med ökade inköpspriser samt en valuta som är rekordlåg. Det finns ett stort behov av att regeringen i kommande höstbudget ser över hur konsumtionen kan stimuleras, för det behövs verkligen, säger hon.

Svensk Handels bedömning är att de nedåtgående siffrorna kommer att fortsätta de närmsta tre månaderna då konsumenternas köpvilja kommer att bli alltmer ansträngda. De höga bolåneräntorna och Riksbankens eventuella kommande höjning påverkar.

Ljuspunkten är förstås den kraftiga ökningen inom e-handeln i augusti.

– Vi har på senare tid noterat att svenska e-handelsföretag, som är verksamma internationellt, uppvisat starka siffror. Nu är det viktigt att man från politiken ser till att ge dessa företag bästa möjliga förutsättningar att konkurrera på lika villkor med sina konkurrenter på den globala marknaden, säger Sofia Larsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079