23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Shoppingturism i gränslandet

Semestertider är handelstider och våra shoppingvanor analyseras av experterna till följd av stora förändringar i ekonomin. För med högre räntor, elpriser och matpriser ser den norska konsumenten omkring sig efter alternativa semesterdestinationer och vad de ska fylla sin kundvagn med sommaren 2023. 

Ett populärt resmål för norrmän är Sverige, och under det vi nu kallar normalåret 2019 åkte de flesta norrmän på semesterresor till Sverige – cirka 1,6 miljoner.  Dessutom hade norrmännen samma år totalt 9,5 miljoner dagsresor till Sverige, med målet att shoppa. 

Alla dessa siffror från 2019 används nu för att jämföra våra res- och shoppingvanor 2023, och analyserna hittills visar att resandet, dagsutflykterna och konsumtionen har minskat under första kvartalet enligt både Statistisk centralbyrå och DNB. 

- " Vi följer utvecklingen noga och jämför oss med dessa siffror, säger Marianne Mazarino Håkonsen, VD Remix Consulting." Remix Consulting utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter i Norge och Sverige. 

Våra faktiska siffror visar en betydligt mer positiv utveckling än vad DNB och Statistiska centralbyrån presenterar när det gäller insikt i dagsutflykter och omsättning hittills i år.  Det är dock viktigt att poängtera att Statistisk centralbyrås siffror (kopia i länken här) bygger på undersökningar och DNB:s modell (kopia i länken här), befolknings justerar kundernas kortanvändning en dag under en rullande sjudagarsvecka, så de kommer sannolikt att slå trenden bättre över tid.  

Siffrorna fram till 2022 visade oss att gränsöverskridande handelskunder hittade tillbaka till sina gamla trakter trots andra faktorer som ökade energipriser. Besöks- och omsättningsutvecklingen för de köpcentrum som förvaltas av Remix Consulting, Strömstad Shoppingcenter respektive Långflon Shoppingcenter visar på en god utveckling. 

Första kvartal

Strömstad Shoppingcenter hade en omsättningstillväxt på över 17% under 1:a kvartalet 2023 mot 2022 och över 31% mot 2019. 

Under samma period såg Långflon Shoppingcenter en omsättningstillväxt på 15% under Q1 2023 jämfört med 2022 och en tillväxt på 40% för besökare. 

Första 4 månaderna

Eftersom påsken är en viktig årstid för gränsöverskridande handel är det intressant att inkludera de första 4 månaderna för att se om tillväxten håller i sig, trots århundradets påskväder. Eftersom vi vet av erfarenhet att önskan att handla i bra väder är något lägre än i regnigt och molnigt väder. Då hade Långflon Shoppingcenter en ökning av antalet besökare med 18% jämfört med 2022 och ungefär samma för 2019. Omsättningen visade en tillväxt på 3%. 

För Strömstad Shoppingcenter var omsättningstillväxten 16% och antalet besökare 11% under de första 4 månaderna. I år jämfört med förra året, och sett till siffrorna för 2023 kontra 2019, var intäktsökningen 32% och antalet besökare ökade med 37%. 

Första halvåret

Vi har den senaste tiden tittat på siffrorna för första halvåret och vi ser att utvecklingen fortfarande är positiv då Strömstad Shoppingcenter hade en ökning av antalet besök med 21% och en omsättningsökning på 15%. 

Gemensamt för dessa centra är att de till stor del är destinationer för shoppingturister, där resenärerna som besöker en destination har till syfte att köpa varor och gör det nästan som en fritidsaktivitet utöver andra upplevelser.

Långflon Shoppingcenter, som ligger mitt emellan attraktiva skiddestinationer, har ändå sommaren som högsäsong haft en besöksökning på 12% under första halvåret och en omsättningsökning på 18%. 

För Strömstad Shoppingcenter är samarbetet med andra aktörer i Strömstad också viktigt, eftersom vi ser att shoppingturismen bidrar direkt till tillväxten av den lokala ekonomin och att Strömstad med bland annat Kosterhavet har mycket att erbjuda för den norske turisten. 

Trenden för dessa centren baseras på siffror för hela 2022, eftersom vi i tabellen nedan ser att Strömstad och Sverige annars tappar mindre mark än t.ex. Töcksfors och Charlottenberg. 

Valutaskillnaden påverkar inte shoppinglusten

Det har också varit mycket fokus detta första halvår på högre matpriser i både Norge och Sverige, utöver växelkursen mellan våra två länder. Och om vi tittar historiskt på växelkursen så har den inte påverkat den gränsöverskridande handeln, och det vågar vi påstå inte göra i år heller. Tabellen visar att den norska kronan försvagats knappt under 3 månader (mars, april och maj), och nu är den tillbaka där den legat i genomsnitt det senaste ett och ett halvt år med 0,96 NOK jämfört med 1,00 SEK.  

Det är dock en trend som vi ser och sedan bekräftar att vi som konsumenter har blivit mer medvetna. Vi använder inköpslistor och vi köper mer medvetet de varor som fortfarande är billigare i Sverige än i Norge. Det bekräftar också siffror från Statistisk centralbyrån där det genomsnittliga beloppet per dagsutflykt har ökat från 1 550 NOK 2019 till 1798 NOK 2023.

Så även om det har varit en tuff tid, som präglat alla etablerade aktörer, handlar det alltid om att anpassa och tänka om till nya lösningar som möter konsumentens önskemål och behov. Vi tog ett antal steg för att möta dessa behov med nya koncept och riktad marknadsföring för att fånga våra kunders uppmärksamhet. 

Vi tror på utvecklingen av varje butiks förmåga att bli kundens favorit med rätt sortiment och service i kombination med aktiviteter och upplevelser. 

Länkar:
https://www.dnb.no/portalfront/nedlast/no/om-oss/aarsrapport/Sverige_Q1_2023.pdf
https://www.ssb.no/varehandel-og-tjenesteyting/varehandel/statistikk/grensehandel

Remix Consulting A/S
Henrik Ibsens gate 28
0255 Oslo
Oslo
Norge

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.11