23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Korsords inflytande på hjärnans mående

Att ta vara på kropp och själ är något de allra flesta vill göra. Du vill inte bara ha en stark och vältränad kropp, men också en stark kognitiv förmåga, även om upp i åldrarna. Därför är det viktigt att du fortsätter att vässa hjärnans förmåga för att hålla dig smart även på äldre dagar. Ett sätt att göra det är att lösa korsord. Detta är som bekant ett klassiskt tidsfördriv som har funnits länge och är populärt bland människor från alla samhällsskikt. Vanligtvis finns korsord i en av tidningarnas spalter eller i bokform. Men nuförtiden blir korsord allt mer digitala. I denna artikel kommer vi att gå igenom vilka fördelar korsord har för hjärnan.

Korsord kan skärpa ditt minne

Att spela korsord kan förbättra den allmänna hjärnkraften. Att fylla i ett korsord kräver att du ständigt tänker och analyserar. Det kan också bidra till att skärpa ditt minne, särskilt ditt korttidsminne. Ofta kräver frågorna i korsord att du ska ta fram minnen av platsnamn, karaktärsnamn, händelser, vissa termer, ord på främmande och lokala språk/dialekter med mera. Detta kommer att fräscha upp ditt minne. Indirekt kan korsord också förbättra din verbala (språkliga) intelligens eftersom ditt ordförråd kommer att utökas genom att du använder korsord oftare. Med olika svårighetsgrader kan korsordsspel också träna din förmåga att lösa problem. 

Till och med korsord har genomgått en förändring de senaste åren. Allt fler börjar lösa korsord digitalt. Detta är inte alls konstigt eftersom att det innebär att man kan vara flexibel och följa sina impulser när man exempelvis vill fördriva tid på stranden eller i hängmattan. 

Förebygger Alzheimers och demens

Dessutom kan korsord även förhindra att du utvecklar demens och Alzheimers. Demens eller senil demens är ett tillstånd där hjärncellerna får en försämrad funktion som leder till att en person har svårt att minnas, har svårt att utföra dagliga aktiviteter och glömmer tidigare erfarenheter eller händelser. Även om demens ofta betraktas som en normal företeelse har den allvarliga konsekvenser eftersom den kan leda till ett antal komplikationer, bland annat depression. Demens kan förebyggas på olika sätt, bland annat genom aktiviteter som stimulerar hjärnans förmåga, till exempel korsord. Detta har bevisats i olika studier. Äldre personer som regelbundet löser korsord eller andra hjärnaktiviteter har en lägre risk för hjärnskador och minnesstörningar än de som aldrig eller sällan löser korsord eller andra hjärnaktiviteter.

När det gäller psykisk hälsa har korsord en positiv inverkan på vårt allmänna mående. Korsord är visserligen ett roligt tidsfördriv, men att lösa korsord på fritiden i en stressad period kan även hjälpa dig att minska stressen. Kognitiva aktiviteter som korsord är effektivare för att minska ångest än andra aktiviteter som att titta på tv eller shoppa. Det dopamin som frigörs när du lyckas med ett korsord gör att du känner dig mer bekväm och på bättre humör, och du kan återgå till arbetet på ett bättre sätt.

Korsord har också sociala fördelar. Du behöver inte göra korsordet ensam. Tillsammans med några vänner kan du spela korsord tillsammans. Det kan förbättra samarbetsförmågan och förmågan att samarbeta samt förbättra tanke- och kommunikationsförmågan. 

Att lösa korsord är inte ett föråldrat tidsfördriv som inte är värt att ta sig an. Detta enkla spel har många fördelar för hjärnans hälsa, även mentala och sociala. Så vad väntar du på? Hos Kryss.se kan du lösa ett stort antal korsord gratis! Ett perfekt sätt att tillbringa semestern hemma i trädgården eller på stranden!

Sänd till en kollega

0.049