23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Stort lugn och avkoppling med musik

Vi lever i en värld som digitaliseras mer för varje dag som går. Detta skapar en stor stress för många. Att ständigt vara uppkopplad och tillgänglig, samt gärna låst bakom en skärm för merparten av det vi gör, kan vara påfrestande.

Men det finns sätt att koppla av i vardagen. Många av oss har i barndomen lärt oss att spela instrument. Eller så är det kanske något du i vuxen ålder funderat på eller faktiskt har lärt dig. Att spela musik i telefonen eller på stereon där hemma är ett sätt för många att hitta lite lugn i vardagen eller ladda batterierna en stund.

Men att spela ett instrument är något helt annat. Det ger dig möjlighet att få lära något nytt eller utrymme att vara kreativ och skapande för en stund. Dessutom är det så för många att har du lärt dig spela ett instrument är det lättare att lära ett nytt. 

Många sorters instrument

Du har säkerligen varit i kontakt med de vanligaste instrumenten på något sätt. Gitarr och piano är kanske det första du tänker på. Gitarr är kanske det absolut vanligaste och visst är det mysigt när något plockar fram denna och spelar lite runt lägerelden. 

Gitarren är dock inte helt enkel att ta med sig överallt då den är stor och tar en del plats. Då finns där ett instrument som kanske inte är lika välkänt för alla, nämligen Ukulele. Detta instrument ser vid första ögonkast ut som en väldigt liten gitarr. Det är ett akustisk instrument likt gitarren, men har fyra strängar till skillnad från gitarren som oftast har sex. Ukulelen kommer från Hawaii och tillhör kategorin stränginstrument. Kanske har du hört den kända versionen av “Somewhere Over the Rainbow” med Israel "IZ" Kamakawiwoʻole på ukulele? 

Olika kategorier på instrument

De flesta känner direkt vilket instrument de önskar lära sig men det kan ändå vara bra att känna till vilka olika kategorier för instrument som finns. Den vanligaste kategoriseringen delar in i instrument i följande kategorier. Blåsinstrument, stränginstrument, membraninstrument, självljudande instrument och elektroakustiska instrument.

De instrument som de flesta känner till hamnar förmodligen under kategorierna blåsinstrument och stränginstrument. Blåsinstrument är vad det låter som, instrument du blåser i, som saxofon, trumpet eller klarinett. Till stränginstrument hör som sagt gitarr och ukulele, men även piano kan räknas som ett stränginstrument. 

Oavsett vilken kategori av instrument du är intresserad av ger användandet av ett musikinstrument dig en stor frihet. Alla instrument är inte så lätt att ta med sig till lägerelden men i andra sammanhang kan du få en del egentid genom att njuta av kvalitetstid tillsammans med musiken.

Att lära sig spela ett instrument kan vara tidskrävande men också väldigt givande. Möjligheten att få spela sin favoritlåt eller komponera sin egen är väl värt den investeringen.

Sänd till en kollega

0.047