23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad kan du använda en VPN till?

De flesta har nog hört förkortningen VPN och förstår att det har någonting med datorer och internet att göra. Men vad är en VPN? I den här artikeln svarar vi på den frågan och går igenom vad du kan använda en sådan tjänst till.

VPN är en förkortning för virtual private network, eller virtuellt privat nätverk på svenska. Enkelt uttryckt är det en tjänst som skyddar din integritet och internetanslutning när du är online, samt hjälper dig att kringgå censur och andra begränsningar på webben.

VPN-tjänsten skapar en krypterad tunnel genom vilken du kan skicka din data. På sätt och vis fungerar en VPN som en mellanhand mellan din enhet och en fjärrserver. Istället för att koppla upp dig direkt mot internet kopplar du upp dig till en server som kopplar upp sig mot internet. Din data transporteras över befintliga nätverk och exponeras inte för det offentliga internet.

Det finns flera olika användningsområden för en VPN och här går vi igenom några av dessa:

För att slippa censur

För personer som bor i länder där regeringen censurerar omvärldens internet är det en självklarhet att ha en VPN för att kringgå censuren. VPN-tjänster gör det möjligt för personer i sådana länder att läsa nyheter och hålla kontakten med omvärlden på plattformar som annars är förbjudna. Flera länder har idag censur på internet och det inkluderar Kuba, Kina och Nordkorea.

Men vad får egentligen svenskar ut av en VPN?

Integritet och privat surfning

Många svenskar använder en VPN för att de vill surfa privat och inte dela med sig av sin IP-adress till andra. Det kan komma till särskild nytta när man använder ett publikt nätverk som till exempel på ett kafé, tåg eller en skola. Andra vill kunna kommentera anonymt på forum, artiklar och bloggar utan att kunna spåras genom IP-adressen.

Många företag använder sig också av VPN-tjänster för att kunna kommunicera med andra i företaget utan att känslig information läcker ut.

Streama utländsk media

VPN-tjänster är även viktiga för utlandssvenskar som vill kunna ta del av Sveriges tv- och filmutbud. Eftersom mycket är geoblockerat måste det se ut som att de befinner sig i Sverige och en VPN-tjänst gör det möjligt. Även svenskar som semestrar i andra länder använder sig av VIP-tjänster.

Om du vill streama innehåll på till exempel Netflix från andra länder som inte finns i Sverige kan en VPN hjälpa dig att göra det. Flera VPN-tjänster fungerar tillsammans med stora streamingplattformar och öppnar upp deras mediabibliotek. Det innebär att du kan se serier som släpps i Storbritannien eller USA trots att de inte sänds i Sverige.

Sänd till en kollega

0.125