23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Har du drabbats av munsvamp?

Något man kan drabbas av, det är svamp i munnen. Det heter även oral candidos. Detta är något som nästan hälften av alla i Sverige lider av. Men det är inte alla som upplever besvär.

Det finns ett par vanliga symptom och det är att det är som en gråvit beläggning i munnen och att det kan finnas små, blödande sår. Dock är det bra att vara uppmärksam, för dessa symptom är även vanliga vid andra sjukdomar. En svampinfektion kan bryta ut i munnen, men även på huden och i slidan. Det orsakas av candidasvamp. När det gäller svamp i munnen, så kallas det även för torsk. Besvären uppstår om candidasvampen leder till en infektion.

Varför drabbas man av svamp i munnen?

Det kan finnas många olika anledningar till att drabbas av svamp i munnen. Det kan bero på att du har en tandprotes som sitter fel så väl som det kan komma av att du äter antibiotika. Andra anledningar kan vara att du behandlas med cellgifter, missbrukar narkotika eller har brister i den kost du äter. En mycket vanlig orsak till att man drabbas av munsvamp är att man har ett nedsatt immunförsvar. Det kan bero på rökning eller att man drabbats av någon annan sjukdom eller att man genomgår någon form av behandling.  De som riskerar att drabbas främst det är spädbarn, gravida samt äldre personer, men det kan drabba vem som helst, i vilken ålder som helst.

Symptom på munsvamp

Om en vuxen person drabbas av svamp i munnen, så brukar ett av symptomen vara att man får som en brännande känsla i både mun och svalg. Det blir ofta även en gråvit beläggning på tunga, kinder och i gom. I munnen kan det även uppstå små, vitgula prickar. De kan i sin tur ge små blödande sår. Andra symptom är att mungiporna kan spricka eller bli irriterade.

Hur behandlas svamp i munnen?

Om du misstänker att du har fått svamp i munnen, då bör du uppsöka en läkare. Det eftersom det även finns liknande symptom på andra sjukdomar. Du bör alltså låta en läkare fastställa att det är munsvamp du drabbats av och att det inte är något annat. Det finns lite olika medel att använda mot svamp i munnen. Bland annat finns det munskölj, läppkräm och oral gel. Vad som passar dig bäst beror helt på hur besvärlig din infektion är. Är infektionen svår, så kan det vara så att man behöver injecera läkemedlet för att läka snabbare.

Hitta orsaken bakom munsvamp

Det är väldigt bra att gå till botten med varför du drabbats av munsvamp. Det så att även orsaken till att du drabbats kan behandlas. Det så att du inte drabbas om och om igen av samma sak. När det utlösande faktorerna hittats, så brukar man oftast få rätt sorts behandling och då försvinner svampen i munnen på ett par dagar. Dock är det bra att fullfölja behandlingen du fått i 1–2 veckor efter du är symptomfri, så att den inte återkommer.

Sänd till en kollega

0.047