23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad behöver du veta om fascia?

Vad är fascia? Har du hört talas om det begreppet förut? Kortast kan man beskriva fascia som kroppens nätverk av bindväv. Det är oändligt (vävnaden har ingen början och inget slut) och ser ut som en tunn hinna. Dess elasticitet bidrar till kroppens välmående. Fascia omsluter organ, skelett, celler och muskler.

Mer information om bindvävnaden kan du läsa i fasciaguide eller fortsätta med att läsa det här inlägget, då vi har massor kvar att berätta.

Det har forskats mycket kring fascia och kunskapen om bindvävnaden har förändrat vår syn på smärta och dess lindring. Låt oss ta ett exempel. Slår du foten är det fascians uppgift att sprida smärtan från foten till knäet. Rörelse och rätt kost bidrar till en sundare fascia. Med hjälp av yogaövningar som stärker fascia har elitidrottare bevisat att de kan motverka skador på ett effektivare sätt.

Ifall du lider av problem med fascian eller vill förebygga sådana kan du alltid besöka en klinik där en skonsam behandling kan hjälpa dig. Specialisterna i fasciakliniker kan även hjälpa till med nack-, och ryggproblem.

Regelbunden rörelse ger dig sund fascia

Regelbunden rörelse gör underverk för hela kroppen. Samma gäller även din fascia.

Olika typer av rörelse är bra för olika delar av kroppen. Vilken rörelse tycker fascian om? En lätt och skonsam träning bidrar till en sundare bindväv. Stretching och yoga rekommenderas högt. Det viktigaste är att inkludera regelbunden rörelse i din vardagliga rutin. Lagom långa promenader i den friska luften gör dig gott. Samma gäller även välbehövliga pauser mellan dina arbetsuppgifter där du även kan inkludera lättare former av stretching. Som du själv märker är det inga betungande eller krävande träningsuppgifter det handlar om utan något du lätt kan klara av under din vardag.  

Du ska undvika tunga lyft, överansträngningar och hårda träningspass om du vill gynna bindvävnaden. Dessa träningsformer kan leda till skador. De höjer mjölksyran och försämrar fascinas naturliga glidförmåga.

Kosten är väldigt viktig

Kostens betydelse för vår kropp är något som diskuteras mycket. Rekommendationer, guider, tips och råd angående en sundare kost publiceras ofta och ifall du är intresserad av ämnet kommer du att hitta massor med information. Vilken typ av kost bidrar till en friskare fascia? En varierad kost där grönsaker, frukt och bär förekommer i stora mängder är att rekommendera.

Hög halt av antioxidanter, färsk mat och rörelse är de tre grundstenarna för en sund fascia. Komplettera gärna din diet med kosttillskott. Då fascian hänger ihop med tarmfloran rekommenderas det att du tar probiotika som bör kombineras med firberrika grönsaker.

Ett ökat intag av C-, och D - vitamin anges också vara bra tillsammans med magnesium och svavel.  Var dock försiktig med intaget av D – vitamin. Helst ska du ta den i enlighet med läkarråd och under hösten.  

Sammanfattningsvis, kan vi säga att fascian mår bra av mildare former av rörelse och en kost som innehåller antioxidanter såsom färska bär och grönsaker. Tarmfloran hänger ihop med din fascia därför rekommenderas det att ta probiotika. Helst ska du även öka intaget av C-, och D – vitamin.

Sänd till en kollega

0.047