23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så hittar du en parfym som passar dig

Funderar du på vad för typ av parfym som passar dig? Grejen är ju att med parfym så kan det dofta olika beroende på vem som bär den. Det som doftar ljuvligt på din bästa vän kanske inte alls passar dig.

Det hela handlar om att olika personer har olika kemiska samansättningar av huden. Det bästa är därför att alltid se till att testa nya parfymer på din hud före du köper den. Tänk bara på att inte testa mer än tre dofter åt gången och ta pauser mellan varje test för att låta din näsa återhämta sig. Detta för att du inte ska överväldigas av för många dofter för då kan det vara svårt att skilja dem åt.

Vad för dofter gillar du?

Fundera över vilka doftnoter eller typer av dofter du generellt tycker om. Är det blommiga, fruktiga, träiga eller orientaliska dofter? Att ha en grundläggande förståelse för dina preferenser är ett viktigt första steg till att hitta en parfym du känner dig bekväm med. Sedan är det även smart att lära dig mer om både doftfamiljer och doftnoter.

Dofter delas in i olika familjer baserat på deras karaktär. Exempel på några vanliga doftfamiljer inkluderar citrus, blommig, orientalisk, träig och fougère. Att veta vilken familj du dras till kan hjälpa dig att smala ner ditt val.

Förstå doftnoter

Dofter består av olika noter som utvecklas över tid på huden. Det finns tre huvudkategorier av doftnoter:

Toppnoter: Den första doften du känner när du applicerar parfymen. De är lätta och flyktiga och försvinner relativt snabbt.

Hjärtnoter: Utvecklas efter toppnoterna och är hjärtat av doften. De är mer varaktiga än toppnoterna.

Basnoter: De dyker upp efter hjärtnoterna och är de sista som förblir på huden. Basnoterna ger doften dess djup och varaktighet.

Doftnoter och deras egenskaper

Citrus: Friska och uppfriskande, inkluderar noter som citron, bergamott och apelsin.

Blommig: Feminina och romantiska, med noter som ros, jasmin och liljekonvalj.

Träig: Djupa och sensuella, inkluderar noter som sandelträ, cederträ och patchouli.

Orientalisk: Exotiska och förföriska, med noter som vanilj, myrra och kryddor.

Parfymkoncentration

Parfymer finns i olika koncentrationer och det påverkar hur länge doften varar på huden. De vanligaste koncentrationerna inkluderar:

  • Eau de Cologne (EdC): Lägre koncentration, vanligtvis upp till 5%, varar kortare tid.
  • Eau de Toilette (EdT): Medelkoncentration, vanligtvis runt 5–15%, passar för dagligt bruk.
  • Eau de Parfum (EdP): Högre koncentration, vanligtvis mellan 15–20%, ger en längre varaktighet.
  • Extrait de Parfum (Parfym): Högsta koncentration, vanligtvis över 20%, ger den längsta varaktigheten.

Välja parfym efter säsong och tillfälle

Tänk på säsongen och tillfället när du väljer en parfym. Friska och lätta dofter passar ofta bra på sommaren, medan varmare och tyngre dofter kan vara mer passande för vinter och kvällsevenemang.

Variera dofter baserat på humör

Din doftpreferens kan förändras beroende på ditt humör och aktivitet. Ha därför flera olika parfymer för olika tillfällen och stämningar. En bra parfym för dig som känner dig utmattad och stressad, det är Vetiver parfym. Vetiver i sig är en växt, som i det gamla Indien användes för sin lugnande verkan.

Sänd till en kollega

0.031