23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

8 saker du inte visste om oljemålningar

Fler av världens mäst kända och älskade tavlor är målade med just oljefärg som t.ex. Mona Lisa. Här hittar du 8 spännande faktan om oljefärg och tavlor.

Här är 8 saker fakta om oljemålningar som du kanske inte visste sen tidigare om oljefärg.

1. Den tidigaste oljefärgen
Det sägs att oljefärg först började användas någon gång mellan 500 och 600-talet efkr. för att bland annat dekorera sköldar och andra föremål i västra Afghanistan.

2. Världens dyraste färg
Under medeltiden och renässansen så var blå färg från bergarten Lapis Lazuli den dyraste färgen som fanns (t.om. dyrare än guldfärg).

3. När oljefärgen blev mainstream
Oljefärg började först bli vanligt inom konstvärlden under 1400-talet då det fick stor spridning i Europa av bland annat Jan van Eyck, en Flamländsk målare som helt enkelt utvecklade oljefärg tillsamans med sin bror. Efter brödernas arbete med oljefärg så började oljefärg sprida ut sig i Europa och ungefär runt 1600-talet så hade oljemålningar helt tagit över som den dominerande metoden för att måla tavlor.

4. Oljefärg tar lång tid på sig för att torka
En av de största fördelarna med att använda sig av just oljefärg när man målar tavlor och konstverk är att färgen tar lång tid på sig att torka. Den här egenskapen är perfekt då den ger konstnärer mer tid på sig att rätta till och korrigera eventuella misstag. Dessutom frigjorde oljefärgen mer tid åt konstnärerna så att de kunde jobba mer med sina konstverk. Kanske är det ingen slump endå att så många av världens vackraste tavlor är målade i just oljefärg?

5. Oljefärg fungerar bra på duk
Under 1500-talets början så började konstnärer och målare att måla mer på duk än på trä. Canvasduk är bra på så sätt att den håller färgpigmenten bättre och dessutom krävde mindre förarbete och förberedelser. Canvasdukar stod sig också bättre mot sprickor, jämfört med t.ex. målningar på trä.

I mitten av 1800-talet så kunde man äntligen få tag på oljefärg i metalltuber så som vi känner till dem idag. Denna teknologiska utveckling underlättade livet ytterligare för konstnärer och gjorde det dessutom mer praktiskt att måla utomhus.

Oljefärg kan användas för att datera målningar
Ett sätt att datera och datumbestämma oljemålningar är att undersöka vad det är för slags färg som använts när de målats. Bly användes ofta förr i tiden för att skapa t.ex. vit färg då det torkade snabbt och hade andra bra egenskaper, men nackdelen med bly i färg är att det är giftigt. Sedan mitten av 1800-talet så användes Zink istället för bly i vit oljefärg.

7. Förr i tiden behövde konstnärer själva skapa sin oljefärg
Om man klev in i en konstnärsstudio eller atelje innan 1800-talet så skulle man förmodligen se en syn som påminner om ett laboratorium. På den här tiden behövde konstnärer själva mala ner olika pigment, koka olja och använda sig av recept och formler för att skapa sina egna oljefärger. Det hände även att konstnärer tog in praktikanter för att hjälpa till med just dessa uppgifter.

8. Det fins sätt att få oljemålningar att hålla sig längre
Ett sätt att förlänga hållbarheten på oljemålningar är att man applicerar fernissa på dem. Fernissa är ett genomskinligt skikt som helt enkelt skyddar oljemålningen. Det som är intressant med just fernissa är att den också gör att man inte riktigt kan se var konturerna går i oljemålningen. Det här bidrar till att oljemålningar har ett så mystiskt och nästan drömlikt utseende (något man kan se tydligt i målningar som t.ex. Mona Lisa!)

Sänd till en kollega

0.016