23948sdkhjf

Butiksdöden: Drygt 3 000 kläd- och skobutiker riskerar slås ut

Framtiden för de fysiska modebutikerna är mörk. Det framgår i Svensk Handels nya rapport.

I rapporten, som släpps i dag, slår bransch- och arbetsgivarorganisationen fast att tusentals butiker riskerar att slås ut på grund av ökade hyreskostnader. Och det är kläd- och skobutikerna som är särskilt utsatta.  Två tredjedelar av butiksbeståndet, eller 3 100 butiker, riskerar att antingen gå i konkurs eller ansöka om rekonstruktion. 

I rapporten, som bygger på data från Svensk Handels hyresdatabas för 2021 samt en tidigare hyresundersökning för kläd- och skohandeln, framgår det att modebutikerna betalar 19 procent av sin omsättning i hyra jämfört med 11 procent som är den genomsnittliga siffran för sällanköpshandeln och 10 procent för fritidshandeln. 

Och hyran fortsätter att äta upp en allt större del av marginalen, konstaterar Svensk Handel. Sedan 2021 har läget förvärrats ytterligare. Hyrorna ökade med 2,8 procent 2022 och med knappt 11 procent efter årsskiftet. 

"Alarmerande", säger Svensk Handels vd, Sofia Larsen, i en kommentar:
– Hyrornas andel av omsättningen fortsätter att öka. Enbart inom kläd- och skohandeln ligger 3 100 butiker i riskzonen för att gå i konkurs eller försättas i rekonstruktion.

Hyresrabatter är många butikers räddning. Att ge rabatter är en företeelse som ökar och är vanligare än att fastighetsägarna sänker bashyrorna, enligt Svensk Handel.   
– Omfattande hyresrabatter indikerar ett strukturellt problem på dagens hyresmarknad, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert med fokus på hyresfrågor. 
– Det är uppenbart att vårt system med marknadshyra i dag urholkas då transparensen är obefintlig och det finns incitament i form av rabatter som tillfälligt hjälper hyresgästerna till mer rimliga betalningsnivåer medan marknadshyran kvarstår.

Hyresläget

Majoriteten av hyresgästerna har sedan 2021 fått ytterligare två hyreshöjningar. Enligt KPI var höjningen 2,8 procent i januari 2022 och 10,9 procent i januari 2023.

Källa: Svensk Handel

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093