23948sdkhjf

Textilkonstnär kammar hem nordiskt pris

Årets pristagare av The Nordic Award in Textiles utforskar textil och skulptur i kombination med natur och erotik. 

Annie Johansson är årets mottagare av The Nordic Award in Textiles. Hon föräras en utställning på Abecita Popkonst & Foto i Borås i november 2023 och en prissumma på 250 000 kronor från stiftelsen Fokus Borås.

Annie Johansson kommenterar den kommande utställningen:
– Jag längtar alltid efter att få försvinna in i det textila hantverkets långsamma görande. Textil är ett material och hantverk som främst intresserar mig utifrån dess djupt rotade relation till kropp och kroppslighet. I mitt arbete plockar jag ofta inspiration ur ämnen som privat och allmän åtrå, kroppens fenomenologi, nymaterialism, mysticism och människans relation till naturen. Med textilens språklighet skapar jag skulpturer genom vilka jag undersöker det fysiska förhållande som våra kroppar förhandlar med föremål, rumslighet och material.

Annie Johansson har en masterexamen i textilkonst från HDK-Valand 2014. 2019 var hon IASPIS stipendiat i Stockholm. I dag är Annie Johansson verksam konstnär i Göteborg och driver Temporary Stabilisations, en ateljé och plattform för samtidskonst. Hon är också undervisningstekniker på HDK i Göteborg. Annie Johansson har tidigare ställt ut på bland annat Fiberspace i Stockholm, galleri Soft i Oslo och Gustavsbergs Konsthall.

The Nordic Award in Textiles delas ut av Stiftelsen Fokus Borås sedan år 2000. Priset tilldelas konstnärer i Norden som arbetar med textila material. Utmärkelsen är nu tillbaka efter en tre år lång paus.

Årets jury bestod av Annika Ekdahl, Anna T Wolgers och Malena Karlsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126