23948sdkhjf

Konkurserna ökade i februari – handeln i toppskiktet

Konkurserna ökade med 11 procent under februari, enligt statistik från UC.

– Konkurserna är fortsatt höga och har ökat i jämförelse med i fjol. Men ökningen under februari månad var lägre än under januari. Har vi tur kan våren komma att innebära en inbromsning från de rekordnivåer som vi sett under vintern. Men det är samtidigt svårt att vara alltför optimistisk, då fler höjningar av räntan är att vänta och inflationen inte bromsar in i den takt vi helst skulle vilja. Oklarheterna kring elstödet fortsätter också, säger Johanna Blomé, ekonom på UC i en kommentar.

Detaljhandeln hör till de branscher där konkurserna ökat mest under den gångna månaden i jämförelse med motsvarande period i fjol, 28 procent. Endast handel med motorfordon, 48 procent, toppade detaljhandeln.

Sverige sticker också ut i Norden, andelen svenska konkurser ökade betydligt mer, 22 procent, under hösten 2022 i jämförelse med Finland, 12 procent, och Norge, 18 procent,, enligt affärsinformationsföretaget Enento Group som äger UC, Allabolag och Proff i Sverige.

– I Sverige har ökningen varit dramatisk under hösten också i jämförelse med våra grannländer, och vi hade det högsta antalet konkurser på tio år under de sista sex månaderna 2022. Enligt EU kommissionens prognos för 2023 ser Sverige ut att bli EU:s enda medlemsland med negativ tillväxt, vilket såklart påverkar utvecklingen för svenska företag negativt, säger Johanna Blomé. 

– Jag skulle också säga att en av anledningarna till att höjningen ser så dramatisk ut i Sverige i jämförelse med vår grannländer i Norden är att vi gått från mycket låga jämförelsenivåer under pandemin 2021. I Norge och Finland har vi sett en mer stabil utveckling och nivåerna har inte gått så mycket upp och ner under de senaste åren. 

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141