23948sdkhjf

Textilåtervinningen i Europa kartlagd: ”Stor potential”

Så många anläggningar finns i EU som tar hand om uttjänta textilier.

Hur stora klädberg som Europa förväntas ta hand om, om och när producentansvaret blir lag i EU, går isär. Men röster i branschen har höjts om att klädbergen kommer att bli omfattande eftersom både teknik och kapacitet saknas för att hantera uttjänta textilier, efter att de har gått till andrahandsförsäljning och remake. Samtidigt vittnar aktörer som Renewcell och Södra i Sverige att sorteringen är en flaskhals för att kunna skala upp materialåtervinningen.  

Nu har IVL Svenska Miljöinstitutet kartlagt Europas kapacitet att ta hand om uttjänta textilier. Enligt kartläggningen finns det kapacitet för att återvinna 1,3 miljoner ton textil per år i Europa fram till år 2025. Motsvarande siffra för sortering är 560 000 ton. Samtidigt sätts 6 miljoner ton ny textil på den europeiska marknaden årligen.

– Det är mycket positivt, resultatet visar att det finns många aktörer i Europa och att de har stor potential att öka sin kapacitet, säger Maja Dahlbom, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

IVL har kommit fram till att det totalt finns fem automatiserade sorteringsanläggningar i Europa, varav en i Sverige, Sysav. I siffran ingår inte forskningsprojekt såsom Wargön i Sverige, inte heller manuella anläggningar. Antalet företag som tar hand om uttjänta textilier för att återvinna till nytt textilmaterial är ett 30-tal.  

IVL konstaterar att intresset för sortering och återvinning av textil är stort i Europa.
– Industrin kommer troligen utvecklas de kommande åren, men det behövs en bra insamling och sortering och ett stadigt flöde av sorterade textilier till återvinningsföretagen, för att kunna producera nya kläder, säger Maja Dahlbom. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094