23948sdkhjf

Fortsatt ökning av konkurser i detaljhandeln

Efter toppnoteringen i fjol fortsätter antalet konkurser att öka.

Under januari i år ökade konkurserna i detaljhandeln med 37 procent då 70 företag inom delbranschen gick i omkull jämfört med 51 företag i konkurs under motsvarande månad i fjol. Det framgår av statistik från UC. Det uppkomna läget med höga konkurstal omfattar snart sett samtliga branscher.  Dock ser UC just nu inget särskilt alarmerande med konkursökningen i detaljhandeln och menar att ökningen inte står i paritet med flera andra branscher med betydligt högre tal den senaste månaden. 

–Konkurserna har ökat stadigt hela hösten och antalet nystartade bolag har minskat. Vi var nog många som hoppades på att toppen skulle vara nådd i och med de rekordhöga antalet konkurser vi såg under december månad. Men den negativa spiralen med extremt hög osäkerhet, fortsatt hög inflation och ökade kostnader i form av både räntor och elpriser har dessvärre bara eskalerat ytterligare under den första delen på året. Konjunkturinstitutets konfidensindikator visar på det lägsta förtroendet bland svenska företag inom vissa branscher sedan 90-talskrisen, säger Johanna Blomé, ekonom hos UC.

Totalt sett ökade konkurserna med 47 procent jämfört med januari i fjol. Samtidigt har antalet nystartade bolag minskat med 46 procent. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
FASHIONNET.SE
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Syskonpar vill nå en yngre publik med sommarbutik i Båstad
The Resort Co växer med externt kapital: ”Påbörjat vår resa mot globalt varumärke”
Acne Studios leker med designpråket i nyöppnad Miamibutik
Här är Filippa K:s senaste butiksöppning
Bric-a-brac öppnar citybutik i norr
Hööks breddar popup med outdoor
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109