23948sdkhjf

Mindful Living i praktiken – viktiga steg mot en mer hållbar framtid

Kan enkla textilier verkligen ha "superkrafter"? Ja, om en banbrytande teknik tillsätts så kan de det. I en nyligen publicerad intervju har Polygiene® Chief Marketing Officer och Business Development Director Sean Tindale pratat om hur vetenskapen bakom Polygiene har sina rötter i företagets åtagande gentemot konceptet Mindful Living.

”Varumärken talar om produktfördelar för konsumenter” berättar Sean. ”Exempelvis att du inte behöver tvätta dem lika ofta så de håller längre, att de släpper ut färre mikroplaster i miljön och att skötseln av dem kräver mindre energi, vatten, rengöringsmedel osv. Det handlar om att göra det möjligt för konsumenten att ta medvetna, ansvarsfulla köpbeslut”.

“Vi pratar inte om mer hållbara material eller leveranskedjor som konsumenten inte kan verifiera. Vi pratar om något konsumenterna kan göra själva genom att agera medvetet och ansvarsfullt vid köp av produkter. Allt som behövs är ett medvetet beslut vid köptillfället”.

Men hur får ni människor att aktivt förändra sina vanor och anta Mindful Living i sina tvättrutiner?

“Det är det som är utmaningen”, erkänner Sean. “Vissa av våra varumärken arbetar med vår ”WEAR MORE. WASH LESS™”-slogan och det tycker vi är utmärkt. De stödjer rörelsen genom att engagera människor emotionellt. De frågar: “Skulle du hellre tvätta eller gå på en promenad eller umgås med vänner?” Att förändra rutiner är hårt arbete och sker i små steg. Ju större gemenskapen blir, desto mer kommer budskapet höras”.

”Wear more, wash less”: ett övertygande fall

Polygiene har varit framträdande inom principen ”wear more, wash less” i många år. En nyligen genomförd analys ger stöd för deras budskap. Under 2022 inledde Polygiene ett samarbete med Sweco®, ett av de ledande europeiska konsultföretagen inom ingenjörsvetenskap, för att fastställa miljöpåverkan om man hoppar över varannan tvätt.

Om man skulle göra det, skulle det minska ens miljöpåverkan med cirka en tredjedel. Mer tvätt betyder också att kläderna slits snabbare. Genom att reducera antalet tvättar förhindras att kläderna slängs i förtid.

I denna livscykelanalys fastställdes att en tvättmaskin mindre:

Sparar över 3 800 liter vatten 

Sparar 51 kWh i energi   

Sparar fyra dagar av bortkastad tid på tvätt där du i stället kan göra det du älskar

Att göra Mindful Living enkelt

Polygiene arbetar mycket med att göra det enkelt att implementera hållbarhet på gräsrotsnivå så att enskilda individer kan göra betydande påverkan genom små handlingar. Polygiene vill ta sig bort från makrohållbarhetens onåbara mål och närma sig mikronivån.

“Vårt mål är att visa människor att de kan bidra och att det är enkelt att vara med, bara genom att säga: “Allt du behöver göra är att köpa en produkt med Polygiene. Och sedan tvätta mindre”, förklarar Sean. “Både varumärken och konsumenter kan nu se bevis, från livscykelanalysen, att denna idé fungerar. Vårt nästa steg är att säkerställa att varje sektor och kategori förstår vad Mindful Living betyder och hur de kan få det att fungera för dem.”

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08