23948sdkhjf

Handeln tyngs av brott – ”butiker riskerar att stänga igen”

– Tyvärr tvingas vi konstatera att handelns brottsutsatthet fortsatt befinner sig på allt för höga nivåer. Beslutsfattare måste förstå konsekvenserna av att inte agera på varningssignalerna. För många handlare är läget akut och butiker riskerar att stänga igen, säger Nina Jelver, tillförordnad säkerhetschef på Svensk Handel.

Butikernas brottsutsatthet minskade med två procentenheter jämfört med föregående kvartal, och landade på 44 procent. Men minskningen ska inte ses som en utveckling i rätt riktning. I stället har indexet ökat på senare tid, och stabiliserats på höga nivåer mellan 40–50 procent. Det visar Svensk Handels Säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet.

Rapporten visar vidare att mindre än hälften av stölderna polisanmäls. Enligt Svensk Handel är det ett resultat av handlarnas erfarenhet att en anmälan sällan leder till en fällande dom.

– Det är lätt att vifta bort stölder som ett litet problem, men 2021 stals det för 8,5 miljarder inom den svenska handeln. Det är enorma siffror som innebär stora svårigheter för många av våra medlemmar, inte minst i dessa tuffa tider. Det måste till tydliga markeringar om att brott likt dessa inte kan begås ostraffat, annars kommer de tyvärr bara att fortsätta, och i värsta fall öka i frekvens, säger Nina Jelver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079