23948sdkhjf

Detaljhandeln hårt drabbad av konkurser

Konkurserna under hösten var de högsta på tio år.

Krig, inflation och elpriser som skjutit i höjden bidrog till att antalet konkurser 2022 ökade med 5 procent i jämförelse med 2021. Det visar statistik från UC.

– Inför 2022 fanns en hög optimism, inte minst till följd av de rekordlåga konkurstalen under det gångna året och avlägsnandet av pandemirestriktioner. En ljus framtid spåddes för Sveriges entreprenörer och småföretagare. Men dessvärre bjöd året i stället på en rad otrevliga överraskningar som drabbade både svensk och global ekonomi, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

I december ökade konkurserna med 17 procent, och under det senaste halvåret ökade konkurserna med 22 procent jämfört med samma period i fjol.

Den konjunkturkänsliga handeln hör till de branscher som drabbades extra hårt under hösten. I december ökade antalet konkurser med 28 procent. Totalt sett under 2022 låg ökningen på 16 procent.

Enligt UC:s statistik syns än så länge inget samband mellan elområde och antal konkurser eller nystartade företag.
– Det elområde som fortsatt sticker ut med låg andel konkurser är faktiskt elområde fyra som motsvarar södra Sverige. Det är troligtvis för tidigt för att se någon effekt.

När UC blickar framåt spås även 2023 bli ett tufft år. Inte minst mindre företag riskerar att drabbas av likviditetsproblem till följd av ökade räntor och el- och inköpskostnader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078