23948sdkhjf

Dramatisk konkursökning i handeln

Detaljhandeln utmärker sig som den delbransch där konkurserna ökade mest under november. Statistiken visar att konkurserna drabbar såväl stor och väletablerad som liten.

Konkurserna i detaljhandeln ökade med 44 procent i november och 85 företaget gick omkull jämfört med 59 under motsvarande månad i fjol. Hittills i år, januari till november, har antalet konkuser ökat med 14 procent och 652 bolaget inom delbranschen försatts i konkurs jämfört med 574 under motsvarande elvamånaders-period. Det visar statistik från UC.

– Sedan sommaren har konkurserna inom handeln dramatiskt vänt uppåt. Vi har sett flera stora varsel och konkurser av väletablerade kedjor, såväl som småföretagare. Även inom transport, som tidigare under hösten stack ut med minskat antal konkurser, är konkurserna höga. Transport är en bransch som på ett tydligt sätt exemplifierar hur den minskade problematiken med flaskhalsar som delvis släppt och komponentbrist som rådde under pandemin inte fått en tillräckligt positiv effekt för att branschen ska utvecklas i positiv riktning, säger Johanna Blomé, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

UC ser också att antalet nystartade bolag är färre än under november månad i fjol vilket sannolikt har med att fler ser med  stor osäkerhet på framtiden och är mindre benägna att satsa.

Totalt ökade antalet företagskonkurser med 25 procent i november, jämfört med samma månad året före. Sett till perioden januari till november har konkurserna totalt ökat med 6 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079