23948sdkhjf

Till politikerna: Detta skulle underlätta den cirkulära utvecklingen

Under året har nyheter om Södras och Renewcells återvunna textilier duggat tätt. Men den storskaliga produktionen bromsas upp av bristande tillgång på begagnade och sorterade kläder.

Vad skulle du önska från politiskt håll för att underlätta den cirkulära utvecklingen?

Patrik Lundström, vd Renewcell:

"Att de stöttar miljöomställningen och rensar upp bland alla vaga hållbarhetsmärkningar. Det blir för krångligt och till slut är det ingen som bryr sig och det kan verkligen motverka utvecklingen. Man måste vara försiktig med all greenwashing. Vad är ett hållbart plagg? Och om det står att det är återvinningsbart – hur ser den som märker upp till att det faktiskt också återvinns?"

Åsa Degerman, projektledare för Oncemore på Södra Skogsägarna:

"Det ideala vore om man kunde harmonisera i hela EU med samma standard för återvinningsfraktioner för textilier, som med papper. Samt vidareutveckla sorteringstekniker som möter dessa olika standarder, så att all sorterad textil får avsättning. Hur ska vi hantera 80 000 ton per år i hushållsnära insamling av textil i Sverige om bara en del går att sälja på second hand? Vd händer med resten? EU måste intensifiera arbetet med EPR och standardiseringsarbetet. Det krävs att EU samarbetar och Sverige behöver synka med EU. Om det finns 5-7 textila hubbar i EU där det ser likadant ut så går det. Jag är optimistisk."

Artikeln är en del av vårt tema om Cirkularitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078