23948sdkhjf

Mer än var fjärde får gå när Åhléns varslar på huvudkontoret

Genomför en större organisationsförändring på huvudkontoret som ska leda till att många år av förlustsiffror vänds till lönsamhet. Cirka 75 medarbetare varslas. I augusti fick sex personer ur ledningsgruppen lämna.

”Varslet är ett steg i Åhléns genomgripande förändringsarbete. Målsättningen är att skapa en mer effektiv och modern organisation som i sin tur ska bidra till ökad lönsamhet” heter det i ett pressmeddelande.

– Åhléns planerar en genomgripande organisationsförändring med målsättningen att skapa en effektiv och modern organisation som är väl rustad för framtiden. Vi behöver vända fleråriga förluster till lönsamhet för att kunna fokusera mer på tillväxt. Initiativet ska bidra till att vi på sikt ska kunna växa och anställa fler, men för att komma dit måste vi säkerställa lönsamhet i den operativa verksamheten, säger Ayad Al-Saffar som sedan i augusti är huvudägare och vd. 

Cirka 75 medarbetare berörs av beslutet och efter att ha informerat hela personalstyrkan väntar nu förhandlingar med fackliga organisationer. På huvudkontoret arbetar i dag cirka 275 medarbetare vilket betyder att 27 procent av personalen nu varslas.

Till tidningen Dagens Handel meddelar kommunikatör Monica Hultgren Andersson att det är för tidigt att säga vilka avdelningar som berörs mest av varslet. Hon uppger vidare att fackliga förhandlingar startar inom kort med målsättningen att genomföra organisationsförändringen så snabbt som möjligt ”för allas skull”.  

– Jag vill tacka alla medarbetare på huvudkontoret för det engagemang de visar för Åhléns och den kompetens de bidrar med. Detta är ett oerhört tufft beslut att ta, men det är något vi behöver göra för att Åhléns ska bli ett långsiktigt livskraftigt företag och en tryggare arbetsplats i stort, säger Ayad Al-Saffar.

Även om Ayad Al-Saffar tog över och konkurrensverket godkände affären den 15 augusti så aviserades planerna på ägarskiftet redan den 29 juni då familjeföretaget Axel Johnson gick ut med försäljning av Åhléns efter 34 år som ägare.

I slutet av augusti meddelades att en ny ledningsgrupp skulle formas och sex personer fick då lämna efter Axcent of Swedens förvärv av varuhuskedjan gått igenom. 

Ayad Al-Saffar blev ny huvudägare med 70 procent av bolaget och tog i augusti även över vd-posten. Torsten Janssons och Göran Härstedts Härstedt & Jansson Invest AB köpte resterande 30 procent och uppges ha en passiv ägarroll. 

Trots att Åhléns, som gått med förlust länge, uppvisade ett förbättrat resultat i fjol så blev det negativt och landade på -152 miljoner kronor. 2020 uppgick resultatet till -331 miljoner kronor.

Åhléns ökade dock omsättning med 9,6 procent från föregående år till 4,7 miljarder kronor. 

Det är inte första gången som Åhléns varslar på huvudkontoret och 2016 i samband med att Gustaf Öhrn tillträdde vd-posten så varslades 60 anställda på huvudkontoret i Stockholm. I samma veva varslades  30 anställda på varuhusen i Lycksele, Mora, Värnamo och Skärholmen om uppsägning. Sedan dess har ett flertal varuhus stängt och flera av varuhuskedjans medarbetare blivit av med sina arbeten.

Läs också: Al-Saffar om spelet bakom affären och hur han snabbt ska göra Åhléns lönsamt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063