23948sdkhjf

E-handeln ökar igen men osäkert om det är ett trendbrott

E-handeln omsättning steg med 19 procent under september jämfört med samma månad 2021, visar Svensk Handelns E-handelsindikator. Jämfört med augusti i år steg också försäljningen med 8 procent.

Om detta rör sig om ett trendbrott eller inte är dock högst osäkert. Fjolårets jämförelsemånad uppges ha visat den lägsta omsättningen sedan pandemin startade.

– E-handeln i september överraskade med stor uppgång även om jämförelsen görs med förra årets svagaste försäljningsmånad. En del av uppgången jämfört med augusti i år kan förklaras med prishöjningar men vi bedömer att det även var en viss uppgång räknat i volym nu i september, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Rapporten visar också att andelen som e-handlade i september uppgick till 68 procent. Den siffran är bara marginellt lägre än fjolårets.

– Andelen av befolkningen som e-handlat fortsatte att ligga på en hög nivå. Beteendeförändringen från pandemin består alltså i huvudsak även om mer av inköpsbeloppen styrts om till den fysiska handeln under året.

– Det är dock för tidigt att säga om den starka septembersiffran utgör ett trendbrott, men det är klart att även inflationen kommer att påverka jämförelsen mot tidigare år, förklarar Johan Davidson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125