23948sdkhjf

Cityindex 2022: ”Stadskärnorna återhämtar sig men pandemin påverkar fortfarande”

Stadskärnorna i Sverige håller långsamt på att återhämta sig efter pandemin. Bästa återhämtningen sker i stadskärnor med ett varierat utbud.

Rapporten Cityindex Sverige 2022, som sammanställts av HUI på uppdrag av Fastighetsägarna, talar om en tillväxt på i genomsnitt 10 procent jämfört med 2021. Den största återhämtningen märks i de stora stadskärnorna som också tappade mest under den tuffaste pandemitiden.

Störst tillväxt har Stockholm som står för 50 procent av tillväxten i storstadsregionerna.

I medelstora stadskärnor sker återhämtningen långsammare medan små stadskärnor, som inte påverkades lika mycket under pandemin, haft en liten men konstant tillväxt sedan undersökningen startade 2018.

– Det går framåt men handeln i stadskärnorna är inte tillbaka ännu på samma nivåer som före pandemin, konstaterar Emma Hernell, vd på HUI, som presenterade rapporten.

Nya konsumtionsmönster som skapades under pandemin håller fortfarande i sig. Skillnaden i tapp och återhämtning mellan branscherna är stor, där intresset för hem och fritid fortsätter att gå som tåget.

Rapporten konstaterar även att butikernas tillväxt inte står i direkt paritet till besöksflödena som ännu inte når samma nivåer ännu som före pandemin.

– Vi ser förändrade inköpsmönster med kunder som planerar sina inköpsrundor mer noggrant vilket ökat snittköpet. Det är intressant för det ställer nya krav på stadskärnornas kommunikation, säger Emma Hernell som ser att de stadskärnor som har ett varierat utbud har bättre motståndskraft i dåliga tider.

Undersökningen omfattar 107 stadskärnor runt om i Sverige.

Texten uppdateras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
FASHIONNET.SE
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Smyckesmärke satsar globalt – värvar från Toteme
Stark e-handel i februari för kläder och skor
Kappahl byter läge – satsar med större yta
Morris Stockholm ökar tvåsiffrigt: ”Ett kvitto på att besluten varit rätt”
Outdoorvarumärke går upp i storlek
Ägarförändringar i Nudie Jeans – lämnar bolaget
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Transportnet

Sänd till en kollega

0.111