23948sdkhjf

Klimatet mår bättre när plaggen kan ärvas

För Didriksons är kvalitet och lång hållbarhet en hjärtefråga. Att plaggen kan användas över generationer innan det är dags för återvinning är cirkulär ekonomi när den är som bäst.

Leya Parka Long Cayenne

Allt startade för över 100 år sedan. Fiskare på västkusten behövde bra regnjackor som hjälpte dem att överleva naturens krafter på Nordsjöns tuffa hav. Didriksons antog utmaningen och har sedan dess tillverkat utomhusplagg som håller användaren torr, varm och säker, plagg i vilka man kan röra sig fritt och vara utomhus så länge man vill. Samtidigt värnar Didriksons om vår planet och vill även inspirera andra till att göra en aktiv insats.
Det cirkulära arbetet med återvinning är en central del av Didriksons verksamhet, där framtidens möjligheter att ta hand om material blir avgörande för människans konsumtion.

– Men vårt enskilt viktigaste fokus i vår livscykelanalys, LCA, innan det blir aktuellt med återvinning, är hög kvalitet och lång livslängd för jackorna. Det menar Fanny Ekholm, CSR Manager på Didriksons och fortsätter: – Det är A och O för vårt hållbarhetsarbete, eftersom det givetvis är så att de produkter som håller längst och kan användas mest, har den absolut största och mest positiva inverkan på miljön och konsumtionen som helhet. Allra helst ska plaggen användas av flera generationer eller vara attraktiva i en second hand-butik innan de återvinns.

Denna medvetenhet har genomsyrat Didriksons verksamhet i åratal, och återfinns i allra högsta grad i värdeorden Responsibility, Craftsmanship och Innovation. Exempel på insatser Didriksons gör för att förlänga livslängden, utöver att skapa så slitstarka produkter som möjligt, är att ha en Extend Size-funktion på många av barnkläderna så att konsumenten får två storlekar i en produkt genom förlängning av ärmar och ben.


Ett samarbete mellan Didriksons x Granelito

– Vi erbjuder också lagningslappar som ser till att vattentätheten bibehålls om ett plagg har fått en rispa och måste lagas, utbytbara fothällor som är en utsatt del av barnplaggen samt har reservdelar så att konsumenten kan byta ut exempelvis en dragkedja om den skulle gå sönder innan resten av jackan slits ut, påpekar Fanny Ekholm.

Apropå design och kvalitet så styrs det mesta av just konsumenterna, enligt Per Odqvist, Head of Product. Han menar att med den höga tillgänglighet som finns idag är det konsumenterna själva som letar och undersöker produkter tills de hittar vad de söker – det som passar deras behov.

– För oss innebär det en rad olika moment i vår designprocess, som att studera makrotrender, följa omvärldsanalyser och konsumentbeteenden. Sedan trattar vi ner det till vad det innebär för var och en av våra fokuskonsumenter, som alla har olika behov.

På Didriksons pratar man mycket om att varje enskild produkt självklart ska ha ett tydligt syfte. Detta påverkar allt ifrån färgval och materialval ner till de minsta små detaljerna på plaggen.

– Att ständigt driva innovation och nyutveckling är en självklarhet. Vi har designat jackor i över hundra år, säger Per Odqvist vidare. Men vi är aldrig nöjda eller 100-procentigt klara. Även produkter som levt med oss under lång tid ger vi kärlek och uppdateringar för att anpassa dem utefter nutidens behov eller i takt med att nya material och processer förbättras både utifrån miljö- och kvalitetsperspektiv. Färg- och materialval är något man ofta tänker på i en designprocess. Men något som vi också lägger stort fokus på är passform. Sitter inte jackan bra så hämmar den din rörelsefrihet, och är inte passformen anpassad efter jackans användningsområde så kommer du heller inte att känna dig så nöjd att du vill använda den år efter år.


Leya Parka Long Deep Green

Didriksons skapar funktionella jackor som ska leva länge, där varje jacka har ett syfte och genomtänkta, smarta detaljer.

För mer information om Didriksons hållbarhetsarbete, se Koncernhållbarhetsrapport 2021

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125