23948sdkhjf

E-handeln fortsätter att backa

Svenska konsumenter håller allt hårdare i plånboken, visar Svensk Handels e-handelsindikator för augusti som noterar en minskad omsättning om 11 procent.

Trots att andelen som e-handlade ökat med fyra procent till 68 procent i augusti jämfört med juli fortsätter omsättningen för e-handeln att backa. Från januari till och med augusti har  omsättningen i svensk e-handel minskat med 13 procent medan handeln från utlandet backade med hela 16 procent.

– E-handeln från utlandet sticker ut med en mycket svag omsättning även i augusti. Under sommarmånaderna juni till augusti har omsättningen i e-handeln från utlandet varit 60 procent lägre än föregående år. Det har, allt annat lika, bidragit till att hålla uppe den inhemska konsumtionen bland annat inom den svenska e-handeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Även om andelen konsumenter som e-handlar bara är två procent lägre jämfört med augusti 2021 uppges att orsaken till tappet är att det genomsnittliga köpbeloppet per konsument minskat. Anledningar uppges vara försvagad köpkraft, hushållens oro för den egna ekonomin och att fler handlar i fysiska butiker.

Johan Davidsson noterar också att minskat handlande i branschtunga delbranscher som hemelektronik, möbler, heminredning och byggvaror bidragit till att hålla nere köpbeloppen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141