23948sdkhjf

Renewcell ökar omsättningen – produktionsstart för ny anläggning i sommar

Efterfrågan på återvunna fibrer ökar; enligt Renewcell med 3–5 miljoner ton per år. Därför fattade bolagets styrelse under februari beslut om att tidigarelägga expansionen av produktionskapaciteten från 60 000 till 120 000 ton med två år på den nya anläggningen i Sundsvall, som planeras tas i drift sommar. 

Bolaget omsatte under första kvartalet 2 miljoner kronor, en ökning från motsvarande period i fjol som uppgick till på 600 000 kronor. Rörelseresultatet, EBITDA, uppgick till -46 miljoner kronor jämfört med kvartalet 2021 på -18 miljoner kronor, enligt Renewcells kvartalsrapport som släpptes i dag. 

Under kvartalet har bolaget försett Levi’s med circulose som återvinns från cellullosabaserat textilavfall. I samarbete med en kinesisk aktör har dörren öppnats för ett nytt produktsegment som kan ersätta polyesterfilament och silke. Därtill har flera avsiktsförklaringar undertecknats med globala aktörer.    

Renewcells vd, Patrik Lundström, är optimistisk om framtiden. Inte minst sedan EU-kommissionen i slutet av mars släppte en något försenad strategi för hållbara och cirkulära textilier, vilken väntas leda till nya lagar/direktiv för medlemsländerna. "Förslag om åtgärder som obligatorisk inblandning av återvunna fibrer i kläder, förbud mot export av textilavfall, utökat producentansvar och styrmedel för design för återvinning gör det tydligt att Renewcell har regulatorisk vind i ryggen i vår strävan att göra modeindustrin cirkulär", skriver Patrik Lundström i rapporten.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094