23948sdkhjf

Konkursminskning i detaljhandeln förvånar UC

I detaljhandeln minskade antalet konkurser med 8 procent i april och 45 företag gick omkull inom delbranschen jämfört med 49 under motsvarande månad i fjol, enligt statistik från UC.

”Även lågmarginalbranscher såsom detaljhandeln är än så länge opåverkade av omvärldsläget”, konstaterar UC i rapporten.

Hittills i år, januari till april, har konkurserna i detaljhandeln minskat med 1 procent och 208 företag har gått i konkurs jämfört med 211 under motsvarande period i fjol.

– Just nu befinner vi oss i ett läge där vi både har ett krig i Europa, med alla de påföljder som detta får både i mänskligt lidande och på marknader världen över. Samtidigt som vi har en pandemi som globalt sett faktiskt inte är över – vilket är lätt att glömma här i Sverige där läget är ett annat. Men pandemin skapar fortfarande en oro och osäkerhet på marknaden. Det illustrerar inte minst Kinas nedstängning som lett till stor brist på komponenter inom bilindustrin bland annat. Med tanke på det omvärldsläge som vi har blir jag förvånad av att utvecklingen för svenska företag, och då även inom lågmarginalbranscher såsom detaljhandeln, fortsatt är positiv. Konkurserna har totalt sett faktiskt minskat i Sverige under hela våren inom de flesta branscher. Sveriges ekonomi står fortfarande stark med en hög efterfrågan, säger Richard Damberg, ekonomi på UC.

Dock skriver UC att prisökningar på bland annat livsmedel, fallande priser på aktier och kanske fastigheter i förlängningen kan innebära att konsumtionen kan gå ned vilket väntas slå mot både parti- och detaljhandeln på sikt.

Totat minskade antalet konkurser med 9 procent under april månad i år, i jämförelse med april 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.097