23948sdkhjf

Svensk modeinnovation prisad i Global change award

Bland årets vinnare av H&M Foundations pris finns företag som producerar växtbaserat gåsdun och plaggförnyande tvättmedel.

Fem vinnare har utsetts i Global change award, som är H&M Foundations klimat- och innovationspris som delas ut sedan 2015. Syftet är att stötta innovationer som bidrar till att ställa om modeindustrin. 

Vinnarna av Global change award har nyckeln till de komplexa utmaningar vi står inför och bevisar att det är möjligt att återuppfinna modet. Deras innovationer är verkligen inspirerande och kan hjälpa till att göra modeindustrin planetpositiv, säger Karl-Johan Persson, styrelseledamot i H&M Foundation och styrelseordförande i H&M Group.

I ett pressmeddelande berättar företaget att responsen från de sökande har varit överväldigande i år, och att drivkraften att göra modeindustrin klimatpositiv aldrig har varit större. 

Bland vinnarna finns det svenska företaget Biorestore som har innoverat en tvättlösning som återställer gamla och slitna plagg till nyskick.

De övriga pristagarna i Global change award är: 

BioPuff från saltyco, Storbritannien: Ett planetpositivt alternativ till gåsdun, tillverkat av växter som återställer skadade landområden. 
CottonAce från Wadhwani AI, Indien: Ett AI-system som minskar användningen av bekämpningsmedel, ökar avkastningen och höjer inkomsterna för småbruksodlare av bomull. 
Re:lastane, Kina: Den första milda processen som gör tyger av elastan- och polyesterblandning återvinningsbara. 
Rubi, USA: Planetpositiv viskos och lyocell gjord av koldioxidutsläpp. 

Vinnarna får ett ekonomiskt stöd samt ett årslångt acceleratorprogram i samarbete med bland annat KTH och The mills. Programmet drivs av H&M foundation.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11