23948sdkhjf

Konkursökning i detaljhandeln: ”Konsolidering av färre, men större butiker”

Fler konkurser i detaljhandeln i mars och delbranschen gick mot strömmen som en av två branscher med ett ökat antal konkurser under månaden.

Konkurserna ökade med 14 procent i detaljhandeln i mars och 58 företag gick omkull jämfört med 51 stycken under motsvarande månad i fjol, enligt statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

– Trenden fortsätter med en konsolidering av färre, men större butiker, samt en allmän digitalisering av handeln. Små företag tenderar att slås ut till förmån för större enheter med effektivare verksamhet. Om vi blickar framåt kommer detaljhandlarna att behöva öka priserna än mer i takt med att inflationen slår igenom med full kraft. Det sätter ytterligare press på mindre företag med svagare position på marknaden, säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.

För årets tre första månader, januari till mars, minskade antalet konkurser i detaljhandeln med 2 procent och 159 företag gick omkull jämfört med 162 stycken under årets tre första månader i fjol.

Totalt sett för samtliga delbranscher minskade antalet konkurser i mars med 17 procent.

Konkursminskningen var som störst och mest påtaglig i mars inom delbranschen hotell- och restaurangbranschen där konkurserna minskade med 34 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109