23948sdkhjf

UC: ”Detaljhandeln kan tvingas öka priserna”

I februari i år gick 44 företag inom detaljhandeln i konkurs jämfört med 51 stycken under motsvarande månad i fjol, vilket är en minskning med 14 procent. Det visar statistik från UC.

Hittills i år, under januari och februari, har 95 företag inom detaljhandeln gått omkull jämfört med 111 under årets två första inledande månader i fjol.

UC konstaterar även att antalet konkurser minskade totalt i februari med 3 procent och att minskningar ses i samtliga delabranscher utom två där antalet konkurser ökade eller där läget var oförändrat; handel med motorfordon och inom delbranschen för bevakning, fastighetstjänster och kontorstjänster.

Samtidigt uppger UC att ”till följd av kriget i Ukraina och de ryska sanktionerna riskerar konkurserna att åter öka” och uppger att branscher som är mest utsatta på kort sikt är de som på ett mer direkt sätt påverkas av den europeiska energi- och bränslemarknaden.

– Kraftigt ökade energipriser skakade om konsumenterna även före den akuta Ukrainakrisen. Även om det är för tidigt att säga så kan priserna för konsumenter och företag öka kraftigt på bred front till följd av Ukrainakrisen. Även detaljhandeln kan tvingas öka priserna för att kompensera för ökade råvarupriser. Världen över har börserna gått ned kraftigt med bakgrund i både kommande räntehöjningar i USA och kriget i Ukraina. Ökar inflationen dessutom mer långvarigt kommer räntorna att gå upp med ökade boendekostnader som följd. Sammantaget kan det ge effekter för hushållens konsumtion av nöjestjänster som resor- och restaurangbesök, precis de branscher som tog mest stryk under pandemin. Därmed ser framtiden fortsatt osäker ut för rese-, hotell-, och restaurangbranscherna, säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

3.234