23948sdkhjf

Renewcell tidigarelägger expansion och sätter nya mål

Textilåtervinningsbolaget Renewcell har med hänvisning till ett starkt kundintresse för bolagets återvunna produkt Circulose beslutat att initiera en expansion av företagets anläggning Renewcell 1 i Ortviken i Sundsvall från 60.000 till 120.000 ton total årlig kapacitet, tidigare än planerat.

Det framgår av ett pressmeddelande där Renewcell även uppger att bolaget ser över sina mål samt har anlitat investmentbankerna BNP Paribas och Carnegie för att undersöka finansieringen för att höja de operativa målen.

Beslutet om expansionen påverkar inte den idrifttagning som planeras till mitten av detta år för de initiala 60.000 tonnen, uppger Renewcell.

Styrelsen har beslutat att se över bolagets operativa och finansiella mål och att även utvärdera möjligheten att tidigarelägga det operativa målet om att nå 360.000 ton årlig kapacitet till 2025 från det tidigare planerade 2030, framgår det.

Under onsdagen släppte Renewcell även bokslutsrapport för 2021. I det fjärde kvartalet steg de totala intäkterna till 2,5 miljoner kronor (0,7), varav nettoomsättningen ökade till 1,3 miljoner kronor (0,2). Det utgjordes till största delen av försäljningen av Circulose-massa till fiberproducenter.

Försäljningsvolymen steg till 89 ton (22).

”Försäljningsvolymen begränsas fortsatt av produktionstakten vid anläggningen i Kristinehamn, där kvalificering av kundanpassade råvaru- och produktspecifikationer prioriterades över volymproduktion”, skriver Renewcell.

Kvartalets rörelseresultat sjönk till -61 miljoner kronor (-21) medan resultatet före och efter skatt landade på -66 miljoner kronor (-21).

Förändringen förklaras främst av ökade personal- och lokalkostnader i samband med etablering av anläggningen Renewcell 1 i Ortviken i Sundsvall. Resultatet belastades även av det incitamentsprogram som beslutades under tredje kvartalet. Bolaget subventionerade en del av deltagarnas optionspremier genom en kontantbonus om 10,2 miljoner kronor.

”När vi med detta kvartal passerar ett år sedan projektstart för Renewcell 1 i Ortviken kan jag med glädje konstatera att vi trots en mycket pressad tidplan fortfarande ligger i fas”, skriver vd Patrik Lundström i bokslutsrapporten.

”Monteringen av våra 17 ton tunga valspressar och välkomnandet av ett stort antal nya medarbetare under kvartalet var två av de tydligaste tecknen på att vi fortsätter hålla högt tempo i vår framdrift”, tillägger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078