23948sdkhjf

Färre konkurser i detaljhandeln i januari

Antalet konkurser inom detaljhandeln fortsätter minska.

Antalet konkurser i detaljhandeln minskade med 23 procent i januari i år jämfört med motsvarande månad i fjol och 46 företag gick omkull jämfört med 60 i januari 2021.

Det visar statistik från UC.

”Under årets första månad januari har konkurserna minskat inom åtta av de tio mest konkursutsatta branscherna som UC granskar varje månad. Undantagen är partihandeln och fastighetsverksamhet, där konkurserna har ökat”, skriver UC i rapporten.

– Orosmolnen på den ekonomiska himlen är flera. Den stigande inflationen kommer att trycka upp räntorna efter en mycket lång tid av låga räntor. Temporärt höga elpriser kommer att följas av högre osäkerhet kring bolåneräntornas utveckling och hushållen var också mer pessimistiska i konjunkturinstitutets senaste undersökning än under 2021. Det kan minska hushållens konsumtion vilket påverkar småföretagen negativt. Samtidigt som många småföretag står inför att återbetala pandemistöden. Det kommer att drabba de som inte kan spara i ladorna när restriktionerna släpper, säger Richard Damberg, ekonom, UC i en kommentar.

Samtidigt målar inte bara UC upp en nattsvart bild om framtiden utan ser positiva tecken och siar att vaccinationer gör att världen öppnar upp, att leveranskedjorna kommer att fungera bättre på sikt samt att ”transportkostnaderna redan nu visar tecken på att normaliseras”.

UC:s sammanställning för helåret 2021 visade på de lägsta konkurssiffrorna på fyra år och  siar att trenden tycks hålla i sig även för 2022.

Totalt minskade antalet konkurser med 22 procent under januari månad i år i jämförelse med januari 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11