23948sdkhjf

Duo lanserar ny färgningstjänst

Nu finns det hjälp att få för dem som vill behålla svärtan i sina favoritjeans. Anton Andrén och Jockum Svanberg, grundarna till företaget 100B, har lanserat en tjänst för att återfärga svarta jeans som tappat färg. Den går ut på att kunden köper tjänsten på 100B:s hemsida, skickar sina byxor med post till ett färgeri i Borås som färgar byxorna och returnerar dem till avsändaren. Färgen som används är GOTS-certifierad.

Anton Andréns och Jockum Svanbergs affärsidé är att höja och bevara värdet på ett använt plagg, förlänga dess livslängd i stället för att köpa nytt. Men även den nya tjänsten gör avtryck på miljön. Dock är avtycket betydligt mindre jämfört med att handla ett par nya jeans. För att omfärga ett par jeans används 32 liter vatten jämfört med 6 200 liter vatten vid framställan av ett par nya jeans, enligt grundarna, som även redovisar vad det motsvarar i koldioxidutsläpp. 

Vad gäller transporterna säger Anton Andrén, så här: 
Transporten likställer vi med att handla en liknande vara från en webbshop, som transporteras från fabrik till lager till konsument. Varorna i 100B-flödet går från konsument till färgeriet till konsumenten. Vi räknar med att kunna använda klimatneutrala eller klimatpositiva transporter så fort vi kommer till större volymer.

Enligt grundarna säljs 12 miljoner par jeans i Sverige årligen. Nästan 20 procent av dessa är svarta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065