23948sdkhjf

Elever från Beckmans tolkar årets Nobelpris

Att modestudenter vid Beckmans designhögskola tolkar Nobelpriserna har blivit en tradition. I år är det dags igen, för tionde året i rad.

Kreationerna presenteras i utställningen Nobel creations som har premiär den 4 december på Nobelprismuseet i Stockholm. I utställningen deltar tolv studenter som läser första året vid modeprogrammet. De har fritt tolkat Nobelprisen i fysik, kemi, medicin, litteratur och fredspriset samt Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. 

– Att skapa kreationer utifrån Nobelprisen är både en designövning och en reflektion kring vad kreativitet och forskning kan innebära. I årets gestaltningar har studenterna arbetat konstnärligt och poetiskt. Överflöd har skalats bort för att låta budskapen kopplade till priserna lysa igenom, såsom skyddandet av yttrandefrihet, bekämpandet av klimatförändringar och flyktingens öden, säger Martin Bergström, modedesigner och kursansvarig lektor på Beckmans, i en kommentar. 

Modestudenterna Emma Carling och Tim Bunwassana har tolkat Nobelpriset i fysik (se bild) med hjälp av överblivna gardiner som har färgats med svart ris.  

–Vi ville skydda människan från naturkatastrofer under ett paraply i en atmosfär av tyg som symboliserar ozonlagret. Under paraplyet finns en öppning där klänningen, som brukade vara jämnt rosa, blivit vattenskadad av naturkatastrofer, säger de båda.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094