23948sdkhjf

Så mycket växte nätmodehandeln under årets första nio månader

Svensk Handel siar positiv tillväxt för e-handeln under hela 2021.

Den totala e-handeln, inklusive e-handel från utlandet, växte med 12 procent under tredje kvartalet, enligt Svensk Handels E-handelsindikator. E-handeln i Sverige ökade med 3 procent under kvartalet. Den inhemska modehandeln har haft en omsättningstillväxt på nätet med 28 procent under årets första nio månader. Sporthandelns omsättningstillväxt under årets första nio månader landade på en ökning om 12 procent.

Under september månad minskade dock den totala inhemska e-handeln med 3 procent vilket Svensk Handel menar visar att fler kunder återvänt till de fysiska butikerna. E-handel i Sverige och från utlandet steg med 2 procent under månaden.

– Att e-handelstillväxten fortsätter att avta var väntat när restriktionerna har slopats och fler återvänder till de fysiska butikerna. Det är snarare anmärkningsvärt att det fortfarande är tillväxt under tredje kvartalet och att utländska sidor drog mer av tillväxten, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

De senaste 12 månaderna har svenska konsumenter handlat för 13,5 miljarder kronor från utlandet. Även utlandskonsumtionen faller tillbaka i september 2021, men ligger fortfarandepå en högre nivå än en genomsnittlig månad sedan januari i fjol.

Hemelektronik växte med 23 procent, möbler och heminredning med 22 procent. För e-handel av livsmedel, exklusive alkohol och tobak, ligger ökningen hittills i år på 14 procent. Media, böcker, tidningar, cd-skivor och film, hade en omsättningstillväxt om 5 procent.

– Under slutet av förra året väntade sig många att e-handelns omsättning skulle sjunka i nivå under 2021, men så har det alltså inte blivit. Även om omsättningen under resten av året skulle bli påtagligt lägre än förra året så kommer e-handeln likväl att visa positiv tillväxt för helåret 2021. Det är en imponerande utveckling, säger Johan Davidson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093