23948sdkhjf

Gina Tricot har fått nya verktyg för transparens i värdekedjan

Har använt blockedjeteknologi för att spåra alla moment i klädproduktion. Vill på så vis pusha gränserna för transparens, också utifrån socialt perspektiv och med fokus på människan i produktionen.

Modekedjan lanserar nu fem plagg online som är totalt spårbara framtagna i projektet Mikrofabriker, initierat hösten 2020, och genom samarbete med Science Park Borås, Automation Region och Malmöbaserade start up-företaget Paper Tale.

Plaggen i kollektionen The Transparency Project är försedda med ett NFC-chip, en slags tagg för närfältskommunikation, och med hjälp av chipet går det att följa plaggets hela resa och se det ekologiska, ekonomiska och sociala fotavtrycket med hjälp av en app.

– Genom arbetet med The Transparency Project har vi fått ett verktyg och ”know how” om hur vi på Gina Tricot kan implementera transparens i framtida värdekedjor i större skala.Det är ett ”key” för oss framåt, säger Emma Garrote Fredman, global produktions- och hållbarhetschef på Gina Tricot.

Samtliga plagg i kollektionen är sydda hos XV Production i Borås och i sömnadsproduktionen användes sensorer för att mäta energiåtgång för varje unikt plagg och all energiförbrukning för anläggningen och personalen.

– Det finns en generell uppfattning i textilindustrin att det är komplicerat med transparens bortom Tier 2, produktion av tyger och tillbehör, och en utmaning att komma bortom råvara. Det ville vi motbevisa med kollektionen The Transparency Project, säger Jonas Larsson, initiativtagare till projektet Mikrofabriker och forskare på Textilhögskolan i Borås.

Projektet Mikrofabriker drivs av Science Park Borås och Automation Region och är finansierat av Tillväxtverket, Vinnova, Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, Högskolan i Borås och ACG Nyström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094