23948sdkhjf

Minska utsläppen på riktigt

Nu är det allvar. Klimatkrisen bankar på dörren. Modeindustrin måste vara med och sänka utsläppen radikalt. Amerikanska Gore med varumärket GORE-TEX baserar sin handlingsplan på livcykelanalys för att maximera sänkningen av utsläpp, här är tre konkreta punkter ur denna breda handlingsplan.

Marie Måwe arbetar sedan tre år som Sustainability Stakeholder Engagement Director på Gore. Hon menar att vi som industri måste sänka utsläppen radikalt och för att lyckas måste vi basera våra handlingsplaner på vetenskapliga data, inte trender: – Det enskilt mest effektiva sättet att sänka klimatkostnaderna är att producera saker som verkligen håller och se till att de bärs och underhålls under så lång tid som möjligt. Idag ökar produktionen av plagg med lägre kvalitet som används under kortare tid och detta genererar ständigt stigande utsläpp och avfall.
Det tycks råda en uppfattning om att ’bara vi återvinner har vi löst det mesta”. Men att bryta den nuvarande utvecklingen med kort livslängd på produkter är vetenskapligt sett betydligt viktigare, menar Marie Måwe.

Bolaget W.L Gore&Associates med varumärket GORE-TEX  har under många år legat i framkant när det handlar om laminat i hög kvalitet och lång livslängd. I dagarna presenterade Gore en helt ny komplementär materialplattform som kallas ePE.

– Utgångspunkten för det nya materialet har varit att försöka behålla prestandan och livslängden som vårt klassiska ePTFE-material är så känt för, men samtidigt sänka miljöavtrycket. Det är en vanlig fälla är att tänka ensidigt kring exempelvis koldioxidavtryck eller kemikalier när det gäller nya material. Men om inte kvalitet och livslängd har en central del i kalkylen, riskerar vi faktiskt att oavsiktligt höja utsläppen. Marie Måwe förklarar övergången närmare:  - ePE har både lång livslängd och hög funktion, men samtidigt betydligt lägre koldioxidavtryck, inte minst för att membranet i sig är tunnare, det är PFC-fritt och uppfyller liksom ePTFE både bluesign® och ÖKOTEX 100- certifiering, samt vårt Guaranteed to Keep You Dry-löfte.

Det tar tid att ställa om, testa och säkerställa att det nya materialet uppfyller den höga prestandan inom varje användingsområde. Därför kommer ePE introduceras stegvis, först inom användningsområden såsom lifestyle och generell outdoor i en begränsad volym höst -22.
Membranet är dock bara en del av fotavtrycket i en produkt och textilierna som membranet lamineras med spelar en stor roll. Oavsett membranplattform använder vi återvunna material och solution dye -teknik när vi tillverkar laminat. Detta sparar in både vatten, energi samt kemikaler.

Den nya materialplattformen är ett viktigt steg på vägen mot mer hållbara material för Gore, men givetvis inte en slutstation. Gores forskningsteam tittar på hur fotavtrycket kan minskas ytterligare genom framtida innovativa lösningar. – Hållbarhet är en ständig förbättringsprocess och innovation är centralt. När jag pratar med vårt forskningsteam så är de långt fram dessa processer, påpekar Marie Måwe och fortsätter:
– Material är en del, men för att uppnå våra ambitiösa mål för att sänka de egna koldioxidutsläppen är samarbeten i leverantörskedjan centralt. Vi ställer till exempel om till förnyelsebar energi i produktion och i leverantörsleden, samt ökar effektiviteten och minskar avfallet. Detta vet vi gör stor skilland för klimatet. Under 2020 satte Gore upp målet att sänka de direkta utsläppen till 2030 med 60 procent och de produktrelaterade utsläppen med 35 procent i absoluta tal. Vår ambition är att vara helt klimatneutrala senast 2050.

– Gore satsar verkligen på att ställa om på allvar, avslutar Marie Måwe. Eftersom vi är världsledande inom vår produktkategori och jobbar med många leverantörer och märken över hela världen, spelar det vi gör en viktig roll. En roll som vi tar på allvar. 

Läs mer om Gores hållbarhetsarbete här 

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14