23948sdkhjf

Stilindex: ”Återhämtningen går långsammare än vi hoppats på”

Försenade leveranser kan skapa oro.

Försäljningen av kläder i fysisk butik och med butikernas e-handel inräknad ökade med 8,6 procent i september jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt Stilindex från Svensk Handel. I skohandeln landade försäljningen på plus och ökade med 1,0 procent.

– Trots att fler kunder har hittat tillbaka till modebutikerna går återhämtningen långsammare än vad vi hoppas på. Vi ska komma ihåg att försäljningstappen var drastiska under pandemin. Hävda restriktioner och fler som arbetar från kontoret igen gör att vi ändå tror på ett starkt slut på året, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Jämfört med september 2019 backar dock klädförsäljningen med 0,5 procent medan skohandeln backar med 16,8 procent.

Hittills i år har klädförsäljningen bakat med 10,0 procent och motsvarande siffra för skohandeln visar ett försäljningstapp om 7,2 procent jämfört med årets första nio månader i fjol.

Om den ackumulerade siffran, januari till september, jämförs med motsvarande period 2019 så backar klädförsäljningen med 9,6 och 26,2.

Svensk Handel lyfter även fram att försenade leveranser kan bli ett problem framgent.

– Logistikproblemen fortsätter att ställa till det för många kläd- och skohandlare. Försenade leveranser och höjda fraktkostnader är ett växande hot, inte minst med tanke på att Black Friday och julhandeln kommer allt närmare. För modebranschen är det avgörande att ha rätt vara på plats vid rätt tillfälle, säger Mats Hedenström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11