23948sdkhjf

UC: "Mindre detaljhandelskedjor hårt ansträngda"

Konkurserna inom detaljhandeln minskade i september. Samtidigt menar UC att konkurstrenden i Sverige ännu inte stabiliserat sig och att utvecklingen är oviss.

Konkurserna inom detaljhandeln minskade under september med 9 procent i jämförelse med september i fjol och 42 företag gick omkull jämfört med 46 under motsvarande månad i fjol. Hittills i år, januari till September, har konkurserna inom delbranschen minskat med 15 procent.

– Klädhandeln har haft en utmanade tid under pandemin. Under 2020 tappade branschen drygt 20 procent av sin omsättning, och skohandeln över 30 procent. Till följd av restriktionslättnader förväntas handeln öka både i butik och på nätet. Samtidigt är mindre detaljhandelskedjor hårt ansträngda av ett och ett halvt år med kraftigt minskad försäljning. Det är också detaljhandeln som står för den största delen av de uppskjutna skatter som ska börja återbetalas under nästa år, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Totalt ökade antalet konkurser med 13 procent under september jämfört med samma månad i fjol, enligt den senaste statistiken från UC. Konkurserna har ökat inom 8 av 10 av branscherna som ingår i statistiken och hittills i år har konkurserna minskat med 14 procent jämfört med i fjol. Något som UC menar är tecken på att ”konkurstrenden i Sverige ännu inte stabiliserat sig” och det återstår att se hur utvecklingen blir när återbetalning av de uppskjutna skatterna blir verklighet även om regeringen hsamtidigt förlängt återbetalningstiden för de uppskjutna skatterna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.119