23948sdkhjf

UC: "Var femte anståndskrona tillhör detaljhandeln"

Konkurserna ökade i detaljhandeln i augusti samtidigt som det startats allt fler företag.

Konkurserna ökade med 3 procent i detaljhandeln i augusti enligt statistik från UC och 37 företag gick i konkurs jämfört med 36 under samma månad i fjol.

Hittills i år, januari till augusti, har dock konkurserna minskat med 16 procent och 413 företag har gått omkull under perioden jämfört med 493 under årets första åtta månader i fjol.

Dock noterar UC en återhämtning genom att det startas nya bolag inom detaljhandeln som aldrig förr. "Stödpaketen har fått rejäl effekt och Sveriges ekonomi är på väg mot återhämtning", menar Richard Damberg, ekonom på UC.

Antalet nystartade detaljhandelsföretag, många e-handlare, ökade totalt med 20 procent under den första halvan av 2021 i jämförelse med 2019.

– Detaljhandeln har genomgått ett stålbad och omstruktureringen pågår för fullt. Men pandemin har också gett e-handeln en rejäl skjuts framåt och nu startas också många nya företag i sektorn. Många av dem är e-handlare. Samtidigt kvarstår orosmolnet för dessa företag att under våren 2022 återbetala den första omgången uppskjutna skatteinbetalningar. Det är 50 miljarder kronor som har skjutits upp och det är 50 000 företag som har ansökt och fått anstånd. Företagen behöver fylla sina konton till dess för att klara av inbetalningen och resten av årets utveckling är avgörande. Hälften av anståndsbeloppet är beviljat till småföretag. Detaljhandeln står för de största beloppen; var femte anståndskrona tillhör detaljhandeln, säger Richard Damberg vidare.

Totalt sett har konkurserna i Sverige minskat med 8 procent under augusti i jämförelse med samma månad i fjol.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.142