23948sdkhjf

Konkursökning i detaljhandeln: "Utvecklingen pekar mot färre och större aktörer"

Konkurserna i detaljhandeln ökade med 16 procent i juni jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt statistisk från UC. Totalt gick 67 företag inom detaljhandeln i konkurs under månaden jämfört med 58 under juni i fjol.

– Trenden med minskat antal konkurser under våren har synts även inom detaljhandeln, och det är därför förvånande att utvecklingen nu är den motsatta. Särskilt då siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att konsumtionen av kläder, skor, accessoarer och leksaker under vår och tidig sommar faktiskt har ökat. Men många delbranscher har det fortsatt tufft och mindre företag klarar inte trycket från övrig handel och e-handeln. Den strukturomvandling som har pågått inom detaljhandeln har accelererat under pandemin. Utvecklingen pekar mot färre och större aktörer där mindre butiker slås ut, ibland med konkurser som följd, fortsätter Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

Hittills i år, januari till juni, har dock konkurserna inom detaljhandeln minskat med 19 procent och 330 företag inom delbranschen har gått omkull jämfört med 408 under årets sex första månader i fjol.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094