23948sdkhjf

Uttjänt frotté får nytt liv i Hodakovas händer

Modedesignern Ellen Hodakova Larsson använder Elis Sveriges, tidigare Berendsen, uttjänta frotté i ett släpp av plagg och väskor för det egna märket Hodakova.

Av den återvunna frottén, handdukar från en spa-anläggning, har Hodakova skapat byxa, topp och tre olika väskor som lanseras i veckan och är en del av utbudet i designerns nya webbutik.

– Vi ser ett hav av material som går till spillo runt omkring oss. Att vara med och stärka det cirkulära tänkandet är viktigt för oss. Samarbetet med Elis visar på möjligheten att ta gemensamt ansvar, säger Ellen Hodakova Larsson, grundare och head of creative på Hodakova i en kommentar.

Ellen Hodakova Larsson tog examen vid Textilhögskolan i Borås 2019 och har även tidigare uppmärksammats för sitt arbete med återvunnet material.

För Elis Sverige är mötet och samarbetet med Hodakova ett av flera exempel på hur företaget, i en cirkulär affärsmodell, önskar ge nytt liv åt uttjänade eller överblivna textilier.

Sedan tidigare arbetar Elis med skogsägarföreningen Södra som utvecklat ny teknik för textilåtervinning och därtill har koncernen ett samarbete med Reused remade som återvinner hotellinne till bärkassar; bland annat åt Svenskt Tenn.

Samarbetet med Hodakova är en del av lösningen för hur vi uppnår målet att inga textilier ska lämnas till förbränning år 2030, säger Lina K Wiles, hållbarhetschef på Elis Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094