23948sdkhjf

UC: "Detaljhandeln har en utmanande tid framför sig"

Antalet konkurser i nuläget är lägre än innan pandemin slog till.

UC konstaterar att antalet konkurser ligger på rekordlåga nivåer totalt, och även inom detaljhandeln är konkurserna färre i maj i år jämfört med både 2020 och 2019.

Hittills i år, januari till maj, har 259 företag inom detaljhandeln gått i konkurs jämfört med 350, en minskning med 26 procent, företag under motsvarande period i fjol. I maj i år gick 48 företag inom detaljhandeln omkull jämfört med 81 företag under samma månad ifjol vilket är en minskning med 41 procent. Jämfört med maj 2019 ligger minskningen på 34 procent.

Dock konstaterar UC att många riskerar att "få det svårt att återhämta sig framöver till följd av återbetalningar och minskat statligt stöd".

– Att konkurserna inom de flesta branscher fortsätter att minska jämfört med i fjol är inte förvånande, utan en följd av olika åtgärder och stödpaket. Men vad som är intressant är att siffrorna inom flera stora och hårt drabbade branscher i nuläget är lägre än innan pandemin, det vill säga maj 2019. Vad vi ser är troligtvis en effekt av att svagare aktörer och affärsmodeller slogs ut tidigt i krisen. Inom detaljhandeln så har 259 detaljhandlare gått i konkurs under 2021, vilket är 55 företag färre än 2019. Detsamma gäller transportbranschen, där vissa delar behövt stänga ner verksamheten helt medan andra – såsom budföretagen - gynnats av pandemin som i sin tur har drivit på utvecklingen av nya affärsmodeller inom e-handel, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.203