23948sdkhjf

Alber Elbaz är död

På söndagen nåddes modevärlden av den sorgliga nyheten att designern Alber Elbaz på lördagskvällen avlidit på sjukhus i Paris efter en tids sjukdom i covid-19. Han blev 59 år gammal.

Alber Elbaz är mest känd för den stora modegärning och tid han tillbringade som chefsdesigner för Lanvin mellan åren 2001 och 2015 och hur han med framförallt detaljrika cocktailklänningar lyckades gjuta nytt liv i det anrika modehuset. Lanvin, grundat 1889, hade innan Elbaz inträde i huvudsak och under en längre tid haft fokus på herrmode.

Förutom Lanvin arbetade Alber Elbaz, som var född i Marocko och uppväxt i Israel, innan Lanvin bland annat för Geoffrey Beene, Guy Laroche och Yves Saint Laurent Rive Gauche.

Efter drygt fem års frånvaro från modevärlden, han lämnade Lanvin efter att ha hamnat på kollisionskurs med ägarna 2015, lanserade han i januari i år det egna modemärket AZ Factory som backades av schweiziska modekonglomeratet Richemont som också gick ut med dödsbudet och en hyllning till designern på söndagen.

Alber Elbaz tog också fram en kollektion i samarbete med H&M 2010 och han tilldelades franska hedersutmärkelsen Légion d'Honneur 2016. 

Mer om Alber Elbaz modegärning finns här, här och här. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109