23948sdkhjf

Konkursminskning i detaljhandeln även i mars

Konkurserna fortsätter att minska och det gäller även detaljhandeln. ”Många små svaga detaljhandlare redan har gått i konkurs”, uppger UC.

Konkurserna i detaljhandeln minskade med 24 procent i mars jämfört med motsvarande månad i fjol. Totalt gick 48 företag i delbranschen i konkurs i mars i år jämfört med 63 under samma månad i fjol. 

Att konkurserna faller inom detaljhandeln upplever jag som mindre förvånande däremot. Detta är en trend som vi har sett vara på gång under en längre tid, och beror antagligen på att många små svaga detaljhandlare redan har gått i konkurs. Trenden är att större kedjor med finansiella muskler att möta de nya förutsättningarna tar allt större plats på marknaden. Dagligvaruhandeln går som aldrig förr och e-handeln har tagit ett rejält skutt framåt, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Under årets tre första månader har 159 företag i detaljhandeln gått omkull jämfört med 172 under januari till mars i fjol. Konkursminskningen uppgår till 8 procent för perioden.

Totalt minskade antalet konkurser i mars med 22 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Hittills i år har konkurserna minskat med totalt 17 procent jämfört med samma period under 2020. Konkursminskningen gäller samtliga de stora branscherna och UC ser samma trend på kvartalsnivå.

Återhämtningen i ekonomin syns i konkursstatistiken. För ett år sedan befarade många mycket stora tapp i tillväxten, men facit visar på fall runt tre procent. Tillväxten blev oväntat hög och arbetslösheten oväntat låg. De problem med handeln som uppstod är borta. Regeringar och centralbanker världen över satte in stora finans- och penningpolitiska åtgärder för att mildra konsekvenserna för ekonomin och hindra problemen i de drabbade sektorerna från att sprida sig till övriga delar av ekonomin och till den finansiella sektorn. De kraftfulla stödpaketen och den låga räntan har hållit många företag flytande. Möjligheten till permittering har gjort det enklare att skära i lönekostnaderna och den befarade ökningen av arbetslösheten blev inte alls så stor som väntat, säger Richard Damberg vidare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078